În opinia lui Petru Clej, editor, „acum patru ani, când Partidul Comuniştilor din Republica Moldova deţinea 56 de mandate, Preşedintele Vladimir Voronin a folosit situaţia dificilă creată de relaţiile încordate cu Rusia, ca un fel de şantaj la adresa opoziţiei care ar fi urmat să plătească preţul politic pentru repetarea alegerilor, ceea ce a dus la cedare din partea PPCD, PD şi PSL (partide parlamentare de opoziţie, cu votul cărora la 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova - n.r.).
Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate
Încă o zi fierbinte astăzi la Chişinău. După ce Guvernul şi-a prezentat ieri demisia formală, astăzi Parlamentul nou ales s-a întrunit în prima şedinţă.
Aceasta a durat 25 de minute, iar reprezentanţilor opoziţiei nu li s-a permis să rostească o vorbă de la microfoanele din sală.
Liderii opoziţiei au convenit că nu vor participa la formarea organelor Parlamentului, nu vor accepta posturi şi vor boicota alegerea şefului statului, transmite Radio DW.
Lucia Aprodu: In eventualitatea unor anticipate „sezonul estival va afecta campania electorală in defavoarea opoziţiei.”
Potrivit Luciei Aprodu, comentatoare independentă, de condiţiile desfăşurării alegerilor
anticipate va depinde ceea ce au de câştigat sau de pierdut rivalii politici: „Dacă se vor anunţa anticipate, in lunile ce urmează până la ele, Republica Moldova va avea un speaker nou, dar acelaşi Preşedinte şi Guvern in exerciţiu şi aceiaşi funcţionari responsabili pentru desfăşurarea alegerilor. Parlamentul va funcţiona in regim restrans, iar luna august este, tradiţional, lună de vacanţă parlamentară. Astfel, din partea PCRM vom avea aceleaşi personaje cu rating şi acelaşi mesaj orientat spre interior: “stabilitate” şi contrapunerea “gospodarului” PCRM cu “huliganii” din opoziţie”, a declarat Aprodu pentru Agenţia IMEDIA.
Acum şi în Moldova!
IDIS „Viitorul” anunţă că va inaugura la sfârşitul săptămânii Biblioteca Societăţii Civile, se spune într-un comunicat remis presei.
Ceremonia de inaugurare va avea loc vineri (ora 10:00), Centrul de resurse fiind amenajat cu suportul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova. Biblioteca Societăţii Civile tinde să cuprindă toate publicaţiile produse de societatea civilă din R. Moldova. Vizitatorii vor putea accesa versiunile electronice ale publicaţiilor direct de la calculatoarele Centrului de resurse.
Europa traversează cea mai gravă recesiune economică de după al doilea război mondial
Europa va trece anul acesta prin cea mai gravă recesiune economică de la al doilea război mondial. Potrivit unei prognoze prezentate de comisarul european pentru economie Joaquin Almunia, economiile celor 27 de ţări membre în Uniunea Europeană se vor contracta în anul curent în medie cu 4%.
Serafim Urechean: „După consultările din interiorul PCRM, Voronin nu a acumulat 52 de mandate pentru a fi ales spicher şi de aceea a fost amânată şedinţa”
Modul în care s-a desfăşurat prima şedinţă a actualului Parlament li se pare simptomatică liderii fracţiunilor de opoziţie. Potrivit lor, faptul că deputaţii comunişti au renunţat la ideea de a alege la şedinţa de astăzi, preşedintele Parlamentului şi organele de conducere ale Legislativului, demonstrează că în interiorul Partidului Comuniştilor (PCRM) lucrurile nu merg prea bine. „Cred că astăzi dimineaţă, în rezultatul consultărilor din interiorul partidului, Voronin nu a acumulat 52 de mandate pentru a fi ales spicher şi de aceea, în mod de urgenţă, au anulat această şedinţă, amânând alegerea preşedintelui Parlamentului pentru 12 mai”, a opinat liderul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urechean citat de Jurnal.md.
Rebeliune într-o bază militară situată în centrul Georgiei
Autorităţile georgiene încearcă să instaureze ordinea într-o unitate militară situată la vest de Tbilisi, unde a fost decretată starea de alertă şi o persoană a fost arestată.
Incidentele au avut loc în baza militară din Muhrovani , situată în apropierea oraşului Gori, la aproximativ 100 de kilometri vest de Tbilisi, transmite MEDIAFAX.
Ministrul Apărării, David Siharulidze, a declarat că ofiţerii unui batalion de blindate au dat dovadă de nesupuere.
Dictatura în Parlament a început, cred liderii opoziţiei
Potrivit liderilor celor trei partide parlamentare de opoziţie felul în care s-a desfăşurat prima şedinţă a Parlamentului, este un exemplu elocvent de dictatură în stat. Preşedintele Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu căruia i s-a interzis să ia cuvântul în plen, a declarat după finisarea şedinţei că modul în care s-au comportat comuniştii nu înseamnă altceva decât uzurparea puterii şi instaurarea dictaturii în stat, scrie Jurnal.md.
Alexandru Tanase: Soluția morală, alegerile anticipate
Aşadar, azi noul Parlament, ales în urma scrutinului de pe 5 aprilie, se convoacă în prima şedinţă. Ea urmează să se desfăşoare la Palatul Republicii, începînd cu ora 10, avînd în vedere că sala de şedinţe a Parlamentului e în reconstrucţie după evenimentele din 7 aprilie. Conform Regulamentului, prima şedinţa va fi condusă de decanul de vîrstă al noului Parlament, adică de cel mai în vîrstă deputat, care şi de această dată e comunistul Ivan Calin, transmite Radio Europa Liberă.
Vino impreuna cu noi, la 6 mai, in Piata Marii Adunari Nationale, sa cerem respectarea drepturilor noastre!
Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertatii Presei, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice APEL, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigatii Jurnalistice si Centrul Tanarului Jurnalist vor organiza, la 6 mai, de la ora 11.00, o actiune de pichetare a Guvernului Republicii Moldova.
Potrivit unui apel al organizaţiilor numite, cazurile de intimidare a mass-media, de violare a dreptului la libera exprimare si de ingradire a accesului la informatie au devenit si mai frecvente in ultimul timp.