Informaţia privind renunţarea la noile uniforme arată că Rusia se confruntă cu dificultăţi financiare mai mari decât cele recunoscute public

Rusia a abandonat, din lipsă de bani, un plan privind înlocuirea uniformelor militare din perioada sovietică cu unele create de un important designer, relatează BBC News Online.

Planul pentru adoptarea noilor uniforme create de Valentin Iudaşkin era susţinut de premierul rus, Vladimir Putin . În prezent, însă, nu sunt bani decât pentru înlocuirea uniformelor militarilor care participă la parada de Ziua Victoriei. Ceilalţi militari vor rămâne cu uniformele moştenite din perioada fostei Uniuni Sovietice.


Viitorul acord dintre Republica Moldova şi UE va fi influenţat de concluziile vizitei la Chişinău a delegaţiei Parlamentului European

Europarlamentarul român Marian - Jean Marinescu susţine, într-o declaraţie pentru Radio România, că viitorul acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi influenţat de concluziile vizitei făcute la Chişinău de o delegaţie a Parlamentului European care a investigat evenimentele din 6 şi 7 aprilie. Acordul este şi în atenţia liderilor de la Chişinău.


În ce monedă se va deconta „stabilitatea”: rublă sau euro?

Se aşterne liniştea peste Moldova. Cel puţin asta sugerează declaraţiile europene venite pe diverse canale. Cuvântul de ordine al reprezentaţilor de vârf ai Bruxellesului este „stabilitate” (în traducere, „linişte în periferie”). Ce înseamnă în mod concret asta, nu e foarte clar. Şi nici unde poate duce mult jinduita „stabilitate”. Pentru că cel mai stabil regim din acest spaţiu rămâne, totuşi, cel transnistrean…, scrie Dan Dungaciu în Timpul de Dimineaţă.


Revolta de la Chisinau a fost vanduta pentru un miliard de euro

Delegatia Parlamentului European care s-a documentat zilele trecute in legatura cu abuzurile comise de puterea comunista de la Chisinau impotriva manifestantilor de la 7 aprilie a incercat, fara succes, sa convinga opozitia sa accepte o formula de reconciliere cu Partidul Comunist, relateaza joi postul de radio Deutsche Welle, citat de Agerpres.


Europa a trădat din nou, a stat ca proasta şi s-a uitat cum Voronin omoară români la Chişinău

Europa ne-a trădat din nou. A stat ca proasta şi s-a uitat cum Voronin omoară români la Chişinău. România a fost iar singură în faţa istoriei. Singuri, neputincioşi, dar nervoşi, într-o splendidă izolare. Cît p-aci să regretăm că am intrat în UE, că, dacă eram liberi să facem ce vrem, i-am fi arătat noi mujicului, scrie Cristian Ghinea în Dilema Veche.

Cam aşa au sunat pe scurt cîteva editoriale de la Bucureşti. La rîndul lor, publicaţii eurosceptice ca The Economist şi The Financial Times şi-au văzut reconfirmat punctul de vedere că UE este în general neputincioasă. Aşa a fost? Nu prea.


Rezerva valutară a BNM continuă să scadă

Activele oficiale de rezervă au coborât la 1 miliard 86.67 milioane de dolari SUA, la situaţia de la 24 aprilie, după ce au scăzut în aprilie cu 45 mil. USD, relevă date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).


Eugen Sclearov are nevoie de peste 40 mii euro pentru operaţii în străinătate

Familia Sclearov are nevoie de peste 40 mii euro pentru operațiile de restabilire pur cosmetică, pentru reconstrucția oaselor faciale și cerebrale ale fiului lor Eugen Sclearov. Tânărul care suferă în urma accidentului de duminică, 26 aprilie.
Larisa Sclearov a declarat pentru Politik că va fi nevoie de câteva operații pentru reconstrucția danturii, mușchilor faciali, mușchilor cavității bucale ale lui Eugen. ”Desigur aceste operații nu sunt posibile de făcut în R. Moldova este necesar să contactăm clinicile din Europa. Deja m-am interesat la câteva clinici, dar aceasta necesită o sumă foarte mare de bani peste 40 mii de euro,” a spus Larisa Sclearov.


Puterea se răzbună pe tineri

Tinerii noştri trec zilele acestea printr-o metamorfoză dramatică. Ei nu şi-au revenit încă din spaima generată de frauda electorală şi de evenimentele tragice care i-au urmat. Iar guvernarea, care a înţeles că nu se poate baza ei, le pregăteşte noi şi noi „surprize”, scrie Tatiana Corai în Timpul de Diumineaţă.


Amnesty International cere comuniştilor să nu mai intimideze societatea civilă

Printr-o scrisoare adresata Prim-ministrului al  Republicii Moldova, Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ in procesul de monitorizare a alegerilor si/sau in documentarea incalcarilor inregistrate ale drepturilor omului de catre autoritati in urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul Justitiei si unui control strict din partea organelor fiscale.


De la o ţară cu presă parţial liberă, Moldova trece în categoria ţărilor fără presă liberă

Interviu cu Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Europa Liberă: Dle Macovei, un raport Freedom House arată că în Republica Moldova nu ar exista presă liberă. Haideţi să vedem ce situaţie la capitolul libertatea presei avem la moment în Republica Moldova.

Petru Macovei. Sunt perfect de acord. Adevărul este că la capitolul libertatea presei regresul se manifestă întâi de toate prin faptul că în ultimii ani s-a produs o concentrare masivă a mass-media din Republica Moldova şi în special a audiovizulului care are acoperire naţională, în mâinile unor persoane apropiate de anumite forţe politice. Este vorba de crearea aşa-zisului holding al Partidului Comuniştilor care include la acest moment cel puţin două televiziuni, cel puţin două agenţii de presă, un număr, nici nu mai ştiu cât de mare, de ziare, dar şi resurse on-line, care de dimineaţă şi până seara nu au făcut altceva decât să intoxice creierii cetăţenilor noştri cu informaţii false despre aşa-zisele realizări ale partidului de guvernământ, să ofere cetăţeanului informaţii dintr-o sigură sursă. În acelaşi timp, în ultimii ani, reprezentanţii forţelor de ordine care până la urmă reprezintă guvernarea, deci, PCRM, şi-au înteţit atacurile asupra presei independente, altfel zis asupra presei neloiale partidului de guvernământ. S-a întâmplat blocarea conturilor, anul trecut pentru prima dată în RM şi riscă să se mai întâmple încă o dată anul aceste pe un alt dosar la fel cu tentă politică. S-au întâmplat controale neautorizate, situaţii când jurnalişti au fost bruscaţi şi agresaţi. În aceste situaţii nu cred că putem vorbi despre Republica Moldova ca despre un stat care asigură libertatea presei.