Gabriel Stati: Votaţi partidele democratice cu şanse de a intra în Parlament!

Cunoscutul om de afaceri Gabriel Stati îndeamnă tinerii din R.Moldova să-şi dea votul la alegerile din 5 aprilie, pentru partidele democratice, care au şanse reale să intre în Parlament, scrie Jurnal de Chişinău.

Apelul a fost făcut de Stati în calitatea sa de preşedinte al Uniunii Internaţionale a Tineretului şi al Federaţiei Internaţionale de lupre autentice “Voievod”.

Într-o declaraţie remisă presei, Stati susţine că se adresează tinerilor deoarece este “profund îngrijorat de  situaţia ţării şi în special a tinerilor, drumul pe care merge astăzi R.Moldova fiind unul incorect”.


Poliţia e cu noi!

Toate secţiile de votare din Moldova vor fi păzite în ziua alegerilor de poliţişti, care însă nu vor avea în dotare armele de serviciu, informează DECA-press.

Şeful Direcţiei generale poliţie ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Petru Corduneanu, a spus, joi, că la fiecare secţie vor fi plasaţi câte doi poliţişti. Aceştia îşi vor începe activitatea la ora 6 dimineaţa.


Observaţi, observaţi şi iarăşi observaţi!

Datele finale ale Comisiei Electorale Centrale arată că alegerile parlamentare din 5 aprilie vor fi monitorizate de 3134 observatori naţionali şi internaţionali.


Suntem pe muchie de cuţit in ceea ce priveşte situaţia economică

Anatol Câşlaru, analist economic, sisţine că „suntem, probabil, pe muchie de cuţit in ceea ce priveşte situaţia economică”.

El spune că balanţa economică este înclinată in jos la capitolul industrie, dar s-ar putea recupera în sectorul agricol, in condiţiile in care se anunţă un an bun pentru agricultură, transmite Imdedia.

„La fel şi serviciile. Transporturile şi construcţiile ne trag in jos, însă, comunicaţiile cresc. Totul este relativ şi totul depinde de ce va urma”, a explicat Anatol Câşlaru. Analistul a menţionat că criza nu pare să figureze pe agenda de fiecare zi a Executivului.


Braghiş va fi online

Partidul Social Democrat din Moldova (PSDM) anunţă că liderul formaţiunii, Dumitru Braghiş, va susţine, vineri, o conferinţă de presă pe Internet, transmite DECA-press.

Braghiş va fi online începând cu ora 15:00 şi va răspunde la întrebările vizitatorilor siteului www.psd.md.


AMN este hărţuit şi la Bălţi

În ultimele 24 de ore, la Bălţi, Alianţa Moldova Noastră (AMN) „este atacată mişeleşte de către gruparea comunistă locală, condusă de clanul Vituik”, se spune într-o declaraţie de presă a partidului, citată de Agenţia DECA-press.

„În modul cel mai obraznic sunt sechestrate panourile publicitare mobile ale AMN, iar în noaptea de 1 spre 2 aprilie  persoane neidentificate au distrus bannerul publicitar al AMN cu mărimea de 6×3 metri din strada Decebal, vizavi de spitalul feroviar din Bălţi”, se spune în declaraţia citată.


Comuniştii - lideri absoluţi!

Partidul Comuniştilor din R. Moldova este concurentul electoral care a cheltuit până acum cel mai mulţi bani în alegeri - 5,3 mln. lei, comunică DECA-press.

PCRM este urmat de Partidul Social-Democrat (PSD) – 3,8 mln. lei, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - 3,7 mln. lei, Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) - 3,4 mln. lei, Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE) - 2 mln. lei, Partidul Democrat din Moldova (PDM) - aproape 2 mln. lei, Partidul Liberal (PL) - 1,3 mln. lei.


Pensia ca instrument electoral

Angajat pe ultima suta de metri ai campaniei electorale, Guvernul a anunţat o majorare a pensiilor, cu 20 la sută, şi a indemnizaţiilor sociale, cu 13 la sută, pe care cei în drept le vor putea încasa începând de ieri, 1 aprilie.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, pensii indexate vor primi, în total, peste 653 de mii de persoane, dintre care peste 450 de mii vor beneficia de pensie pentru limita de vîrstă, transmite Radio Europa Liberă.

Pensia medie, potrivit autorităţilor, se va ridica la 800 de lei, iar pensia minimă - va depăşi doar cu puţin suma de 500 de lei.


Criza in Moldova abia incepe

Analistul economic Veaceslav Ioniţă pune însă la îndopială afirmaţiile premierului Greceanâi cu privire la creşterea economică.

„Comerţul, construcţiile, consumul – factori care asigurau până nu demult creşterea economică in Republica Moldova – au intrat acum in recesiune şi nu se ştie cat de gravă va fi scăderea. Eu tind să cred, din contra, putem asista la o recesiune economică”, a afirmat analistul pentru Imedia.

In opinia sa, „in linii mari, criza in Republica Moldova abia incepe” Pe de altă parte, el a criticat Guvernul pentru modul in care a gestionat până acum criza. „Sunt trei paşi in lupta cu recesiunea economică. Unu - să oferi bani producătorului intern (FMI recomandă 2,5% din PIB, americanii – au oferit 5,5%).