Ghidul Partidului

Un Ghid al partidului politic în domeniul finanţării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Ghidul a fost elaborat de Comisia Electorală Centrală (CEC) în colaborare cu experţi naţionali şi internaţionali, se spune într-un comunicat al CEC.

Lucrarea conţine cele mai importante aspecte legate de finanţarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie. Ghidul prezintă într-o manieră accesibilă cum se deschide contul bancar cu menţiunea „Fond electoral”, ce categorii de venituri şi de cheltuieli pot fi utilizate în campania electorală, cum are loc conlucrarea partidelor politice cu CEC în domeniul finanţării alegerilor şi ce sancţiuni pot fi aplicate formaţiunilor politice care nu respectă prevederile legale.


Valabilitatea buletinului şi alegerile din 5 aprilie

Comisia Electorală Centrală (CEC) aminteşte că alegătorii cu actele de identitate expirate nu vor putea vota la scrutinul din 5 aprilie, se spune într-un comunicat al CEC.

În acest sens, autoritatea electorală atrage atenţia alegătorilor în privinţa verificării valabilităţii actelor de identitate.

CEC aminteşte că cetăţenii vor putea vota în baza buletinului de identitate, cu fişa de însoţire; paşaportului de tip sovietic modelul anului 1974 cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova; actul de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia moldovenească.


Producătorii moldoveni nu au acces la finanţare

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susţine că producătorii autohtoni nu au acces la finanţare, ceea ce face imposibilă dezvoltarea lor.

O declaraţie în acest sens a făcut, joi, Valeriu Bulgari, candidat PDM la funcţia de premier.

„Situaţia de astăzi o putem compara cu cea din 1997, aceasta agravându-se şi pe motivul neachitării cu producătorii, la nivelul politicilor de stat nefiind definitivate priorităţile de dezvoltare a economiei naţionale”, a spus el.


Vladimir Voronin: Aiştea-s de-a lui Urecheanu

Circa 150 de călărăşeni au părăsit sala Casei de cultură din oraşul Călăraşi de la o reuniune electorală a lui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova, informează Agenţia DECA-press.

Niţel derutat de acest gest, Vladimir Voronin a declarat că „aiştea-s de-a lui Urecheanu”.

Reuniunea s-a desfăşurat în a doua jumătate a zilei de miercuri, la ea asistând în jur de 500 de persoane din Călăraşi şi din satele raionului.

Ieri, Vladimir Voronin a vizitat raioanele Ungheni şi Călăraşi.


Climat de nesiguranţă şi de intimidare a cetăţenilor

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009” atenţionează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vizavi de crearea unui climat de nesiguranţă şi de intimidare a cetăţenilor, în special în contextul alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova din 5 aprilie.

Potrivit unei declaraţii de presă, „Coaliţia 2009” solicită MAI şi instituţiilor aflate în subordinea acestuia să trateze cu responsabilitate sarcinile ce le revin, precum şi să respecte principiile care stau la baza funcţionării acestei instituţii. Autorii declaraţiei solicită de la MAI să asigure un climat de normalitate, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima un vot liber şi corect, în afara oricăror presiuni ce le-ar putea influenţa participarea la vot sau opţiunea politică.


OSCE chemată să monitorizeze

Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) a chemat OSCE să examineze posibilitatea desfăşurării alegerilor parlamentare din 5 aprilie în secţiile de votare ce vor fi deschise în incinta reprezentanţelor diplomatice ale Moldovei peste hotare. Un apel în acest sens formaţiunea l-a făcut public, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În apel se spune că necesitatea monitorizării alegerilor a apărut ca urmare a faptului că marea majoritate a şefilor misiunilor diplomatice ale Moldovei sunt numiţi în funcţie preponderent pe criterii politice în detrimentul abilităţilor lor profesionale, precum şi ca urmare a cazurilor semnalate de presă şi opoziţie privind implicarea ilegală a reprezentanţilor corpului diplomatic în campania electorală. 


Vă plac telenovelele?

Specialiştii în domeniu spun că există diferenţe importante între diferitele tipuri de telenovele.

Prima telenovelă cu care au intrat în contact românii a fost „Sclava Isaura”. Pofta serialelor fusese deschisă din anii ’80 de „Dallas”. De peste 10 ani, aceştia se uită la „Tânăr şi neliniştit”. Pentru mulţi dintre cei care stau cu orele la televizor, nu sunt importante di fe renţele între aceste pro ducţii TV; important este că au la ce să se uite. Dar diferenţe există, şi asta o ştiu cel mai bine directorii de programe ai televiziunilor şi publicitarii, scrie Evenimentul Zilei.


AMN contra Comisiei Electorale Centrale pentru votul moldovenilor de peste hotare

Pentru prima data in istoria alegerilor din Republica Moldova, Curtea Suprema de Justitie de la Chisinau va examina vineri, 6 martie, o cauza ce tine de asigurarea dreptului la vot pentru moldovenii ce muncesc peste hotare.

Este vorba despre litigiul dintre Alianta Moldova Noastra, care a cerut suplimentarea birourilor de votare in strainatate, si Comisia Electorala Centrala, care a respins cererea, se spune intr-un comunicat al AMN.


Minţim pentru a părea mai deştepţi

Doua treimi dintre oameni mint in legatura cu cartile pe care le-au citit cu scopul de a parea mai inteligenti si mai sexy decat sunt in realitate, arata un studiu World Book Day.

Exista un mic secret de care multi dintre noi se fac vinovati, dar despre care putini sunt dispusi sa vorbeasca deschis, in legatura cu operele clasice pe care pretind ca le-au citit, precum “Razboi si Pace” de Lev Tolstoi, potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Sub masca anonimatului, doua treimi dintre respondentii unui chestionar au admis ca exagereaza sau mint in legatura cu cartile pe care le-au citit.


Patronul „Daciei”, Gabriel Stati va plati o amendă în sumă de opt mii de lei

Gabriel Stati, patronul clubului de fotbal „Dacia” Chişinău a fost găsit vinovat de huliganism de Curtea de Apel Chişinău, iar drept rezultat a primit o amendă de 8000 de lei.

Instanţa de judecată l-a sancţionat pentru faptul că în iunie anul trecut Gabriel Stati a tăbărât împreună cu bodyguarzii săi în Comisariatul de poliţie al sectorului Botanica şi, în încercarea de a interveni pentru eliberarea unui prieten de-al său reţinut, a agresat doi poliţişti, scie jurnal.md.

Imediat după consumarea evenimentului, poliţiştii au declarat pentru JURNAL că Gabriel Stati ar fi lovit cu capul în barbă pe un angajat al poliţiei, iar pe altul l-a lovit în picior. Omul de afaceri a respins aceste acuzaţii.