Microsoft ofera 250 mii de dolari pentru prinderea creatorilor virusului Conficker

Compania Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari persoanei care poate furniza informaţii ce vor duce la arestarea şi condamnarea creatorilor viermelui informatic Conficker, conform Antena 3. Virusul a afectat milioane de calculatoare care funcţionează pe platforma Windows, in ultimele două luni.

Viermele exploatează un bug al sistemului de operare Windows şi afectează in special reţelele mari, defectuos securizate, dar şi computerele personale al căror sistem de operare nu a fost updatat. Compania Microsoft speră ca valoarea mare a recompensei să ii determine chiar pe hackerii, care ştiu cine este autorul viermelui, să il dea de gol, pentru că se ştie că hackerii sunt plătiţi cu sume mult mai mici de către grupările de crimă organizată.


Trei Crai de la Rasarit în aghit-brigada Partidului Comuniştilor

Directorul postului TV „N4” Sergiu Batog şi directorul agenţiei de ştiri „Omega” Alexandr Petcov au avut astăzi la ora 16.30 o şedinţă comună cu deputatul comunist Grigore Petrenco.

Directorii a doua instituţii media sunt implicaţi în organizarea concertului electoral al partidului comuniştilor. Directorul „N4” Sergiu Batog şi directorul agenţiei de ştiri „Omega” Alexandr Petcov au avut astăzi la ora 16.30 o şedinţă comună cu deputatul comunist Grigore Petrenco.

Un reporter HotNews.md a fost martorul acestui eveniment şi afirmă că aceştia s-au întâlnit în imediata vecinătate a scenei din Piaţa Marii Adunări Naţionale, montată pentru spectacolul de Sfântul Valentin, cu genericul „Votezi. Moldova teritoriul dragostei”. Litera E din cuvântul votezi conţine însemnele partidului comuniştilor - secera şi ciocanul.

Grigore Petrenco, Sergiu Batog şi Alexandr Petcov, împreună cu grupul tehnic au pus la cale ultimele detalii ale concertului.


13 Februarie 2009 | 1 comentariu

Vladimir Voronin, premier?

Ultimele „mişcări” ale lui Vladimir Voronin, căruia îi expiră mandatul de preşedinte după alegerile parlamentare din 5 aprilie, denotă că acesta îşi pregăteşte terenul pentru a ocupa jilţul de premier.

Tot ce face Vladimir Voronin în aceste zile trădează înclinaţiile acestuia de a urca în fotoliul de prim-ministru. Semnează decrete cu caracter economic şi financiar. Nu este exclus că astfel dânsul îşi pregăteşte un debut mai uşor în funcţia de şef al Cabinetului de miniştri. Pe lângă caracterul electoral al vizitelor sale în afara Chişinăului, Vladimir Voronin, se pare, studiază rămăşiţele economiei moldoveneşti. În acest sens se înscrie şi vizita de joi a preşedintelui la Bălţi, unde a avut o discuţie cu savanţii de la „Selecţia”. Şeful statului s-a interesat de viitoarea recoltă de cereale.


13 Februarie 2009 | 1 comentariu

Ciocnire ruso-americană

Un satelit aparţinând unui consorţiu din SUA s-a ciocnit, deasupra Siberiei, cu un satelit militar rusesc de aproape o tonă.
Este o ciocnire extrem de rară pe orbită. Satelitul militar rusesc era inactiv, iar în urma coliziunii sute de fragmente riscă să pericliteze viitoarele lansări spaţiale.


Voronin nu vrea să discute cu Tarlev

Fostul premier Vasile Tarlev, actualul număr unu din lista electorală a Uniunii Centriste din Moldova (UCM), a declarat miercuri, la emisiunea “Cabinetul din umbră” de pe www.jurnaltv.md, că zvonurile potrivit cărora implicarea sa în politică este un proiect comunist au fost răspândite de oponenţii săi politici “care se tem de Tarlev”.

“Noi am venit cu un proiect politic separat, individual. Deasupra lui Tarlev este Dumnezeu şi în spate echipa”, a negat categoric fostul premier faptul că PCRM ar fi în spatele său.

Mai mult, Tarlev s-a plâns pe faptul că, deşi a solicitat audienţă la şeful statului de mai multe ori şi a primit asigurări că Voronin o să-l contacteze, până acum acest lucru nu a avut loc. Potrivit liderului UCM, el nu a mai vorbit cu Vladimir Voronin din luna iulie 2008. El ar vrea să-i explice şefului statului situaţia aşa cum o vede el, nu cum o văd subalternii săi care îl informează. 


13 Februarie 2009 | 1 comentariu

Vremurile bune au trecut

Guvernul a anunţat că economia moldovenească a crescut, în 2008, cu 7,2%, peste prognoza de 6 la sută, la cât se aştepta anterior Executivul. În afară de aceasta, inflaţia s-a menţinut la 7,3%, cu mult sub ţinta de 10%.

O inflaţie atât de joasă nu a mai fost înregistrată în ultimii cinci ani, iar ritmul de creştere economică aproape că s-a dublat faţă de anii precedenţi, când Moldova fusese afectata fie de secetă, fie de „războiul” vinurilor sau cel al gazelor, scrie Businessexpert.md.

Este greu de crezut, însă, că performanţele anului trecut vor fi, cel puţin, menţinute în 2009. Nu o ascunde deja nici Guvernul, care, încetul cu încetul, admite efectele crizei asupra economiei moldoveneşti.


Cine mizează pe votul transnistrenilor?

Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat joi, la Moscova, ca transnistrenii vor fi liberi sa voteze in cadrul alegerilor legislative din 5 aprilie din Republica Moldova.

“Nu vom pune piedici. Aceasta este decizia fiecarui cetatean. La noi este permisa detinerea dublei cetatenii”, a spus Smirnov, potrivit NewsIn.

La alegerile din Republica Moldova participa intre 3.000 si 5.000 de transnistreni. In acelasi timp, Smirnov a adaugat ca pana in prezent, Comisia Electorala a Republicii Moldova nu a adresat nicio solicitare autoritatilor transnistrene de organizare a alegerilor pe teritoriul Transnistriei.


Iubirile pierdute se pot recupera

Rusia a devenit din nou cel mai mare importator de produse vinicole moldoveneşti, a căror cotă pe piaţa ei internă a atins acum 11%, după cum declară vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Vladimir Didilică, la forumul cu tema „Vinificaţia Moldovei şi potenţialul întreprinderilor vinicole”, care a avut loc în cadrul Expoziţiei internaţionale „Prodexpo - 2009” la Moscova.

Vinificatorii moldoveni nu-şi ascund interesul faţă de majorarea volumului livrărilor, care constituiau în anul 2005 (până la instituirea embargoului) 320 milioane de dolari (în anul 2008 - 58,9 milioane de dolari). Potrivit spuselor lui Didilică, anul trecut Republica Moldova a fabricat 14,7 milioane decalitri de vin, 95% dintre care au fost expediate în 50 de ţări, transmite Prompt Media.


13 Februarie 2009 | 1 comentariu

Un avion s-a prabusit in statul New York: 49 de morti

Un avion s-a prabusit joi noapte intr-o zona locuita din nordul statului american New York, la 7 kilometri de aeroportul Buffalo.

O casa a fost distrusa in totalitate. Aeronava avea 44 de pasageri si 4 membri ai echipajului la bord si televiziunile americane spun ca nu exista supravietuitori, informeaza CNN.

Se pare ca mai exista un mort si doua persoane ranite care se aflau la sol.

Nu se cunosc cauzele tragediei. Un martor a povestit ca a vazut foc pe cer si a auzit un zgomot ca de explozie.

Aeronava apartinand Continental Express facea o cursa intre orasele Newark si Buffalo.

Pompierii incearca, in aceste momente, sa stinga incendiul produs la locul accidentului.


Titus Jucov: Din momentul cînd mi-am găsit locul în Teatrul “Licurici” visam că, dacă nu azi, atunci mîine va deschide uşa poetul Grigore Vieru pentru a aduce o piesă

Cum s-a închegat idea montării unui spectacol după poezia lui Grigore Vieru?

Din momentul cînd mi-am găsit locul în Teatrul “Licurici” visam că, dacă nu azi, atunci mîine va deschide uşa poetul Grigore Vieru pentru a aduce o piesă. Nu-mi imaginam că cel mai mare poet al nostru care atît de frumos a scris despre mamă, despre copilărie, despre limbă, plai natal să nu scrie şi o piesă. Aveam 12 ani, veneam de la Ciuciuleni de la olimpiadă, cînd l-am vazut prima oară pe Grigore Vieru. Au trecut ani… Ajungind eu la teatru, îl tot îndemnam: “Domnule Vieru, poate ne scrieţi o piesa?”. “Bine, zicea dînsul, numai să reuşesc”.

În 2004 am plecat la odihnă în Bulgaria. Întorcîndu-mă acasă, am avut o pană la motor şi am fost nevoit, pentru reparaţia maşinii, să stau lîngă ea. Aşa sînt legile in Bulgaria. M-am oprit într-un sat bulgăresc, Dmitrievka, se pare. Am stat acolo trei saptamini încheiate. Desi timpul mă mîna din urmă şi trebuia să vin în teatru, n-aveam ce face. Am făcut cunostinţă cu localnicii, ziua îi ajutam să pună castraveţi la murat, culegeam împreună cu ei struguri, făceam frigarui, pescuiam, Aşa treceau zilele. Frumos, n-am ce spune! În schimb nopţile…, mă apuca tristeţea. O tristeţe nebună de care nu puteam scapa! Ieşeam la balcon şi priveam cerul înstelat, care e la fel ca şi în Moldova. Era sfîrşit de august. Prin cap îmi treceau fel de fel de gînduri. La început de septembrie voi avea prima adunare cu colectivul teatrului. Nu e o stagiune oarecare, ci una jubiliara, a 60-a. În 2005 Grigore Vieru îşi sărbătoreşte 70 de ani. Cu ce spectacol începem stagiunea? Cu ce repertoriu vom închide stagiunea?  Tot privind cerul înstelat, în urechi îmi sunau crîmpeie din versurile lui Grigore Vieru. Am înţeles că fiecare vers al sau e o metaforă.


13 Februarie 2009 | 1 comentariu