Neutralitatea este ca o bulă de săpun

Neutralitatea Republicii Moldova, atât de insistent afişată de Chişinăul oficial, ar putea să aibă repercusiuni grave asupra statalităţii moldoveneşti, consideră experţii occidentali.

Janusz Bugajski, cercetător superior al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din SUA, director al Proiectului Noi Democraţii Europene, susţine că statutul de neutralitate în contextul confruntării dintre Vest şi Est nu mai emite un semnal de independenţă şi libertate în acţiuni. „Asta presupune o vulnerabilitate deosebită faţă de presiunile exercitate de Moscova, infiltrarea ameninţătoarea a serviciilor secrete ruse, a grupărilor economice şi mafiote şi o îndepărtare de proiectele europene şi Trans Atlantice. Drept rezultat, neutralitatea presupune izolare şi pierderea suveranităţii, mai spune Janusz Bugajski într-un interviu publicat pe Comunicate.md.


Criza economică mondială n-a afectat Republica Moldova

Pînă acum, criza economică nu a afectat Republica Moldova, susţine Graeme Justice, şeful misiunii Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional care se află în Republica Moldova.

Potrivit lui Graeme Justice, datorită integrării reduse în pieţele financiare internaţionale şi politicilor promovate de Guvern, Moldova are o performanţă destul de bună.


Partidul Liberal susţine că Guvernul aplică şantajul energetic împotriva locuitorilor municipiului Chişinău

Partidul Liberal a difuzat o declaraţie prin care condamnă intenţia companiei „Moldova-Gaz” de a limita livrările de gaz către „Termocom” SA şi CET-uri sau de a le stopa cu desăvârşire.

“O asemenea acţiune nu are justificare în condiţiile în care Primăria Municipiului Chişinău a propus o serie de soluţii ce vizează reeşalonarea şi stabilirea unui grafic strict de plată a datoriilor în perioada următoare”, susţin autorii declaraţiei.


Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au atins „etapa premergătoare obţinerii statutului de stat-candidat la Uniunea Europeană”

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au atins „etapa premergătoare obţinerii statutului de stat-candidat la Uniunea Europeană”, susţine Filip Teodorescu ambasadorul României la Chişinău.

În opinia diplomatului roman, Parteneriatul Estic, lansat la 3 decembrie 2008, “comportă avantaje şi este orientat spre viitor.“