Cel mai precis ceas atomic va fi instalat la bordul ISS

Ceasul atomic Pharao va dispune de o precizie de neegalat, după ce va fi instalat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit unui acord semnat, marţi, între Centre National des Etudes Spatiales (CNES) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Pharao, care va pierde o singură secundă la fiecare 300 de milioane de ani, comparativ cu o secundă pierdută la fiecare 50 de milioane de ani pentru ceasurile atomice terestre, va fi plasat în exteriorul laboratorului european Columbus, ataşat ISS, la o distanţă de aproximativ 400 de kilometri de Terra.


Cercetarea in domeniul cancerului, revolutionata de o noua descoperire genetica

Cercetatorii britanici au reusit sa descifreze codul genetic a doua dintre cele mai grave tipuri de cancer. Oamenii de stiinta considera ca acesta este un moment crucial in prevenirea si tratarea bolilor incurabile, intrucat presupune identificarea tuturor mutatiilor care transforma celulele sanatoase in celule canceroase din tumorile pulmonare si cutanate, scrie The Telegraph, citat de HotNews.ro.


Persoanele care arată mai tinere decât sunt în realitate trăiesc mai mult

Persoanele cu trăsături tinereşti trăiesc în general mai mult timp decât persoanele care arată mai bătrâne decât vârsta lor reală, potrivit unui studiu publicat recent în British Medical Journal, informează bbc.co.uk.

Cercetătorii danezi de la University of Southern Denmark, coordonaţi de Kaare Christensen, consideră că simpla înfăţişare a unei persoane reprezintă un parametru credibil care poate să prezică speranţa de viaţă a acelei persoane, după ce au studiat 387 de perechi de gemeni.


NASA a lansat telescopul WISE

NASA a lansat, luni, telescopul WISE, care are misiunea de a cartografia Universul, lansarea făcându-se de la o bază din California, a anunţat agenţia americană, comunică MEDIAFAX.

Racheta Delta II care transporta telescopul a decolat la ora 14.09 GMT de la baza Vandenberg aparţinând aviaţiei militare americane. NASA a fost obligată să amâne lansarea iniţială, programată pentru dimineaţa de vineri, ca urmare “a unei anomalii în mişcarea motorului” rachetei.


Revoluţia de la Copenhaga: Salvăm pămîntul sau ne vedem de interesele noastre?

Negocierile de la Copenhaga pe marginea schimbarii climatice, desfasurate intens timp de sase zile, inainte de sosirea ministrilor si, ulterior, sefilor de state si guverne, sunt, previzibil, blocate pe falia tarilor bogate versus tarile sarace.

Ceea ce trebuia sa fie o negociere calma pe marginea unui proiect de intelegere de 176 de pagini, pentru a-l reduce la cateva pagini la timp pentru cele trei zile de negocieri politice la nivel inalt care incep pe 15 decembrie, s-a transformat intr-o cearta generalizata.


A fost alcătuit TOPUL TRĂDĂRILOR în istoria românilor

Istoricii din R. Moldova au alcătuit un top al celor 10 trădări din istoria românească, în care au intrat cazurile diferitor personalităţi, trădate de oamenii loiali sau boierime. Topul a fost făcut public în cadrul unei conferinţe ştiinţifice cu genericul „Fenomenul „trădării” în istoria Europei de Sud-Est”, organizată la Chişinău vineri, 11 decembrie, transmite Info-Prim Neo.


11 Decembrie 2009 | 12 comentarii

Romania, Cehia si Ungaria vor construi impreuna cel mai puternic laser din istorie

Consiliul celor 27 de ministri europeni ai cercetarii din Comunitatea Europeana a aprobat declaratia prin care România, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca împreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI, pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie, informeaza Mediafax.

Acesta este primul proiect pan-european din partea de est a Cortinei de Fier si fiecare din cele trei tari va avea sarcinile bine delimitate. “In România se va construi si va functiona un sistem de laser de putere înca neimaginata de cercetatori.


04 Decembrie 2009 | 3 comentarii

Ray Bradbury: ‘Colonizarea planetei Marte este destinul omenirii’

‘Omul trebuie să colonizeze planeta Marte pentru că acesta este destinul său’, susţine celebrul autor de literatură S&F Ray Bradbury, invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara (Mexic), transmite AFP.

‘La 40 de ani după ce omul a păşit pe Lună nu mai rămâne de făcut decât să colonizăm planeta Marte. Marte este destinul nostru’, a declarat luni seară autorul ‘Cronicilor marţiene’ pentru cel mai mare târg de carte de limbă spaniolă din lume. Ray Bradbury, 90 de ani, nu a putut participa la târg, adresându-se însă invitaţilor şi participanţilor într-o videoconferinţă, de la reşedinţa sa din Los Angeles (California).


02 Decembrie 2009 | 1 comentariu

Emisiile de CO2 ar trebui reduse cu 50%

Emisiile de CO2 la nivel global ar trebui reduse, până în 2050, cu 50% faţă de nivelul din anul 1990, potrivit unui proiect de acord redactat de Danemarca, gazda summitului ONU pe probleme de mediu de la Copenhaga, din 7-18 decembrie.


NASA au descoperit cele mai convingatoare dovezi de pana acum asupra existentei vietii pe Marte

Oamenii de stiinta din cadrul NASA au descoperit ca anumite urme prezente pe un meteorit martian care a lovit Pamantul in urma cu 13.000 de ani sunt aproape cu certitudine bacterii fosilizate. Urmele sunt prezente sub straturile de suprafata ale rocii, aspect ce indica faptul ca microorganismele erau prezente in meteorit inca de la inceput si nu sunt bacterii provenite de pe Pamant, scrie FoxNews.