Rolul televiziunilor în fosta URSS, criticat de reprezentantul OSCE pentru libertatea presei

Televiziunile aflate sub influenţa guvernelor împiedică democraţia în Rusia, Belarus şi majoritatea statelor ex-sovietice din Asia Centrală şi Caucazul de Sud, şi pot pune în pericol pacea şi securitatea internaţionale dacă sunt utilizate ca instrumente de propagandă, a avertizat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, citat de Associated Press.


Scandalul “Basescu a lovit un copil”, excelenta conlucrare dintre trusturile mediatice

Agenda electorala din Romania e dominata, la acest moment, de filmul datat 2004 in care Traian Basescu pare ca loveste un copil. Cum a ajuns un subiect de mare impact emotional, dar cu efect zero asupra temelor reale, sa fie pe primul loc in agenda media? Evenimentele au inceput miercuri seara, cind Dinu Patriciu a anuntat, in premiera la Realitatea TV, ca motivul personal pentru care-l uraste pe Basescu este lovirea unui copil. Bonus: informatia a venit dupa o intrebare “la tinta” a lui Adrian Ursu.


27 Noiembrie 2009 | 5 comentarii

Ion Terguţă, candidatul la funcţia de director al Reprezentanţei din Moldova a Companiei teleradio „MIR”

Jurnalistul Ion Terguţă ar putea deveni directorul Reprezentanţei moldovene a Companiei Teleradio „Mir”, în acest sens la Guvern existând deja un proiect de decizie, comunică DECA-press.

Despre aceasta a anunţat Agenţia Monitor Media, care citează surse guvernamentale.

Amintim că Guvernul l-a demis pe Constantin Starâş din funcţia de director al Reprezentanţei la 25 noiembrie.


27 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

“FLUX”, acţionat în judecată de către un deputat AMN

Deputatul Alianţei Moldova Noastră (AMN) Veaceslav Platon a acţionat ziarul „FLUX” în instanţă şi pretinde suma de 100 mii de lei în calitate de prejudiciu moral, informează Agenţia Monitor Media.

Deputatul a depus cererea de chemare în instanţă împotriva ziarului „FLUX” la Judecătoria Buiucani din Chişinău.


26 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

Directorul reprezentanţei Teleradio-Companiei “Mir” în Moldova a fost demis

Constantin Starâş a fost demis, miercuri, printr-o decizie a Guvernului de la Chişinău din funcţia de director al Reprezentanţei în Moldova a Teleradio-companiei „Mir”, o structură media a Comunităţii Statelor Independente (CSI), comunică Agenţia Monitor Media.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, a comunicat pentru Monitor Media că hotărârea Guvernului a fost luată în condiţiile în care la 27 noiembrie va avea loc adunarea Consiliul director al Companiei „Mir”. Pe agenda reuniunii va figura şi chestiunea cu privire la acceptarea demiterii lui Starâş, a precizat Volniţchi.


25 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

(video) Partidul Angelei Merkel, acuzat că încalcă libertatea presei

Partidul cancelarului Angela Merkel este acuzat că se amestecă în activitatea canalului german de televiziune, încălcând libertatea presei. Mai mulţi jurişti germani au publicat o scrisoare deschisă în care cer Consiliului de Administraţie al ZDF să menţină independenţa instituţiei.


25 Noiembrie 2009 | 1 comentariu

Manifest pentru infiintarea TVR Chisinau

In ultima perioada, pe internet, circula o petitie catre autoritatile romane si cele din Republica Moldova pentru deschiderea unui post TVR in Chisinau, Republica Moldova. Acest indemn s-a concretizat ieri in publicarea manifestului a mai multor blogeri din Romania si Moldova care indeamna cetatenii romani si moldoveni sa semneze respectiva petitie, comunica portalul StiriDeBine.ro.


20 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

Peter Gross: Internetul impune un nou model de business în jurnalism

Renumitul profesor american de origine română conturează, pentru evz.ro, tabloul evoluţiei presei online din România şi indică drumul pe care ar trebui s-o apuce media tradiţionale. Născut la Timişoara în 1949, Peter Gross a emigrat cu familia la vârsta copilăriei. El este un reputat cunoscător al evoluţiei mass-media în ţările din fostul bloc comunist. După căderea comunismului s-a implicat în procesele de organizare a învăţământului jurnalistic din ţările Europei Centrale şi de Est, fiind alături de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din Bucureşti încă de la înfiinţare şi punând bazele Facultăţii de Jurnalism din Timişoara în 1992.


Realitatea. Cum vine

Mogulii mediatici români vin în Republica Moldova. Eu credeam că vor veni ca generali ai presei. Dar ei vin ca partizanii. Probabil că și textul lui Andrei Zapsa e din aceeași strategie de guerilă. Lupta pentru spațiul mediatic moldovenesc este elaborată la statul major al partizanului sovietic Kovpak și în hamacul de campanie al lui El Comandante Che.

„[17.11.2009 22:45:48] Andrei Zapsa: Deja sunt 2 ani de cand Voiculescu, prin Trustul Intact, şi Sorin Ovidiu Vântu, printr-o firmă paravan din Cipru, s-au implicat într-un proiect media major (pentru scara Republicii Moldova) care serveşte, conform presei din Basarabia, unor interese legate direct de “patronul” comunist al Moldovei, ex-generalul Voronin.


19 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

Brown şi The Sun, în conflict deschis, din cauza unei scrisori

O scrisoare de condoleante adresata de Gordon Brown mamei unui militar ucis in Afganistan a agravat conflictul dintre premierul britanic si grupul media al lui Rupert Murdoch.

Scandalul a izbucnit luni, cand The Sun, proprietate a News Corp., grupul magnatului, a lansat un atac fara precedent la adresa premierului, reprosandu-i ca nu are niciun respect pentru militarii cazuti la datorie in Afganistan, relateaza AFP.

“Ce scursura nerusinata!”, a titrat The Sun, publicand scrisoarea scrisa de mana, care continea, potrivit ziarului, greseli si trimisa de Brown lui Jacqui Janes, al carei fiu, Jamie, 20 de ani, a fost ucis in octombrie. “Numai Gordon Brown putea transforma un omagiu intr-o insulta grosolana”, a scris Daily Mail.