Ambasadorul William Hill despre retragerea trupelor ruse din Transnistria

OSCE așteaptă ca Rusia să-și respecte angajamentul de a retrage trupele, echipamentul și munițiile din regiunea transnistreană.

Dan Ionescu : Marti seara, agentria rusa de stiri Interfax, dădea publicităţii fragmente dintr-un comunicat al ministerului rus al apărarii în care se afirma disponibilitatea părţii ruse de a-şi îndeplini angajamentele anterioare privitoare la retragerea trupelor şi echipamentului militar din Transnistria. In comunicat se spune că termenul de 3 ani, solicitat de partea moldoveana, va fi greu de respectat din cauza „pozitiei liderilor de la Tiraspol”.


24 Noiembrie 2009 | 1 comentariu

Moartea unui preşedinte

In urma cu exact 46 de ani, in 22 noiembrie 1963, presedintele John F. Kennedy era asasinat in timpul unei vizite in orasul texan Dallas. Moartea celui mai tanar si popular presedinte al Statelor Unite a ramas in memoria americanilor de orice varsta ca unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei tarii.

Nici pana astazi nu s-a aflat ce s-a intamplat in acea zi si cine a pus la care asasinatul, moartea celui de-al 35-lea presedinte american fiind subiectul a numeroase scenarii si teorii conspirative. Ce s-a intamplat in celebra limuzina albastra este, insa, cunoscut de toata lumea.


Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc azi pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil

La 21 noiembrie, creştinii ortodocşi, care se ţin de calendarul iulian, îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Preotul Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Chişinău, a comunicat pentru Info-Prim Neo că este sărbătoarea celor nouă cete îngereşti, în frunte cu Arhanghelii Mihail şi Gavriil, slujitori ai slavei lui Dumnezeu, care necontenit slujesc neamul omenesc şi vin să înveţe pe pămînteni să fie şi ei în slujba lui Dumnezeu.

„Mulţi credincioşi din ţară îi au pe aceşti Sfinţi ca şi ocrotitori ai familiei, ai casei – în popor se spune hramul casei, vin la biserică să se împartă cu sfintele daruri ale lui Hristos. Primesc acasă oaspeţi şi arată tuturor prietenilor că în casa şi în viaţa lor toate sunt aranjate după aşezământul lui Dumnezeu”, a spus preotul.


Spicherul Mihai Ghimpu, preşedintele interimar moldovean, a împlinit 58 de ani

Spicherul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova, liderul Partidului Liberal, a implinit, joi, varsta de 58 de ani, informeaza DECA-press.

Mihai Ghimpu a fost ales spicher la 28 august a.c. si detine interimatul functiei de presedinte din 11 septembrie a.c, dupa ce Vladimir Voronin si-a dat demisia din functia respectiva.

Din 1998, Ghimpu este lider al Partidului Liberal, succesorul de drept al Partidului Reformei.


19 Noiembrie 2009 | 4 comentarii

La 15 noiembrie Doina Aldea Teodorovici ar fi împlinit 51 de ani

Vocea care a cântat „Limba română”, „Suveranitatea”, „Tricolorul”, dragostea, care a plâns “apa din ştreang” a Prutului, s-a stins împreună cu soţul ei, talentatul Ion Aldea-Teodorovici, în noaptea spre 30 octombrie 1992, într-un stupid accident de maşină în drumul „de acasă-acasă” - Bucureşti-Chişinău.

Avea doar 34 de ani, o viaţă înainte, un băiat ce-i moştenise inteligenţa şi harul de a iubi frumosul, avea mii de vise realizabile, părinţi, o ţară care renăştea şi îşi crea viitorul. S-a stins din motive mai stupide decât însăşi accidentul.


15 Noiembrie 2009 | 1 comentariu

Marea Britanie omagiază generaţia Primului Război Mondial

Marea Britanie a marcat miercuri armistiţiul cu care s-a încheiat războiul din 1914-1918 prin numeroase manifestaţii organizate pe întreg teritoriul, în special la Londra, unde a avut loc un serviciu religios în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP.

Circa 2.000 de persoane, venite din întreg regatul şi din Irlanda, s-au adunat la Westminster Abbey din Londra pentru a aduce un omagiu generaţiei dispărute în Primul Război Mondial.


11 Noiembrie 2009 | 1 comentariu

Mihail Kalaşnikov a împlinit 90 de ani

Mihail Kalaşnikov, inventatorul puştii de asalt AK-47, cunoscută mult mai bine după numele inginerului rus, a împlinit, ieri, 90 de ani, relatează AFP.

Premierul rus Vladimir Putin i-a trimis acestuia un mesaj de felicitare, elogiind „activitatea, talentul şi energia inepuizabilă a inginerului cu geniu creativ”. Kalaşnikov a început să proiecteze puşca de asalt, care avea să-i poarte numele, în 1947, în timp ce se refăcea după mai multe răni grave suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Evenimentul Zilei.


11 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

11 noiembrie - sfîrşitul Primului Război Mondial

In ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00 - a unsprezecea ora din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni - intra in vigoare armistitiul incheiat intre Germania si Antanta cu cateva ore mai devreme in aceeasi zi.

Documentul fusese semnat la ora 5.00, intr-un vagon de tren oprit in padurea Compiegne din Franta, in urma unei intalniri dintre delegatia Aliatilor, condusa de maresalul Ferdinand Foch, si cea a Germaniei, care il avea in frunte pe politicianul civil Matthias Erzberger.

Cele sase ore care au trecut pana a fost pus in aplicare au fost marcate de confuzie, lupte intense si de avantul sadic al ofiterilor care au incercat sa se afirme pana in ultimul moment al luptei.


Crestin ortodocsii sarbatoresc Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Crestin ortodocsii praznuiesc, duminica, Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Aproape 1.300.000 de romani cu numele Mihai - Mihaela, Gabriel - Gabriela sau derivate ale acestor nume isi sarbatoresc ziua onomastica, comunica HotNews.

Majoritatea sarbatoritilor de duminica il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, avand prenumele Mihail si Mihaela sau derivate ale acestora. Sfintii arhangheli Mihail si Gavriil, considerati conducatori ai cetelor ingerilor, sunt praznuiti prin oficierea liturghiei in biserici si manastiri. Sarbatoarea inchinata lor dateaza inca din secolul V. La originea ei s-a aflat o simpla sfintire a unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, sarbatoarea a ajuns sa sa adreseze si Sfantului Gavriil, pentru ca, mai tarziu, sa devina o sarbatoare inchinata tuturor ingerilor.


08 Noiembrie 2009 | 3 comentarii

La 7 noiembrie 1917 a fost întrerupt mersul logic al istoriei

La 7 noiembrie se împlinesc 92 de ani de la un eveniment care a avut şi continuă să aibă repercusiuni asupra vieţilor a milioane de oameni. Pretinsa „revoluţie socialistă din octombrie” a fost, de fapt, un puci, o lovitură de stat, care s-a soldat cu instaurarea la putere a partidului bolşevic şi întreruperea mersului logic al istoriei.

Apariţia primului stat socialist, formarea sistemului socialist în statele est-europene au făcut milioane de victime în mai multe ţări ale Europei. Instaurarea teroarei roşii, organizarea foametei, deportarea a milioane de oameni, maltratarea şi uciderea cetăţenilor pentru că aveau viţă nobilă, pentru că nu împărtăşeau politica comuniştilor sau pentru că nu erau pe placul conducătorilor tirani, sunt doar câteva rezultate ale acelei „revoluţii” mult apreciate şi de comuniştii din R.Moldova.


07 Noiembrie 2009 | 1 comentariu