Nicolae Manolescu, la “Dupa 20 de ani”!

In opinia lui Nicolae Manolescu, la 20 de ani de la Revolutie literatura s-a schimbat radical. Au disparut cenzura si ideologia comunista. Acum fiecare scrie si publica ce vrea, in masura in care exista edituri dispuse sa publice si cititori dispusi sa cumpere. S-au schimbat publicistica, revistele. Per total, toata viata literara.


16 Decembrie 2009 | 1 comentariu

Renumitul naist Gheorghe Zamfir susţine un spectacol la Chişinău

Naistul cu renume mondial, Gheorghe Zamfir, va sustine un concert la Palatul National, impreuna cu Orchestra „Iurie Bors”. Concertul are genericul De sarbatori la Palatul National si este organizat de Primaria Chisinau, comunica DECA-press.


15 Decembrie 2009 | 1 comentariu

Herta Muller a criticat Rusia, China şi Iran, la gala de decernare a premiilor Nobel

Herta Muller, care a primit premiul Nobel pentru literatură 2009, a criticat Rusia, China şi Iranul pentru lipsa de angajament privind respectarea drepturilor omului, la ceremonia de decernare a prestigioaselor distincţii, care a avut loc joi la Stockholm, potrivit thelocal.se.

Scriitoarea de origine română Herta Muller, care a primit premiul Nobel pentru scrierile sale ce prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a spus la gala de decernare a trofeelor, care a avut loc joi, că Rusia, China şi Iran se ascund în spatele discursurilor despre drepturile cetăţeneşti, dar acest lucru nu înseamnă un angajament real.


Herta Muller a primit la Oslo Nobelul pentru Literatură

Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller a primit, joi, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatura pe 2009, care i-a fost inmanat, in cadrul unei ceremonii unde au fost onorati majoritatea laureatilor, de regele Carl al XVI-lea al Suediei.

In aplauzele intregii audiente, care s-a ridicat in picioare cand Hertei Muller i-a fost inmanata prestigioasa distinctie, scriitoarea a facut o plecaciune in fata tuturor.


11 Decembrie 2009 | 2 comentarii

Chişinău: O carte despre originile “moldovenismului” - “cea mai mare minciună a secolului XX”

La Chişinău, va fi lansat volumul „COMINTERNUL şi originile „moldovenismului”, semnat de istoricul Gheorghe Cojocaru, informează DECA-press.

Lansarea cărţii va avea loc la 4 decembrie în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. La acţiune vor participa istorici din Moldova şi România.


03 Decembrie 2009 | 14 comentarii

Un monument al poetului Mihai Eminescu va fi dezvelit la Comrat

Executivul autonomiei găgăuze a adoptat o decizie care prevedere înălţarea unui bust al poetului Mihai Eminescu la Comrat, transmite Agenţia DECA-press.

Bustul lui Mihai Eminescu va fi amplasat lângă cel al poetului rus Aleksandr Puşkin, pe Aleea Gloriei din centrul oraşului Comrat. Nu este însă clar când va fi dezvelit monumentul.


03 Decembrie 2009 | 1 comentariu

Sarkozy, criticat pentru intenţia de a muta mormântul lui Camus

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a stârnit o nouă controversă, propunând mutarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Albert Camus, din satul Lourmarin, unde scriitorul şi-a petrecut ultimul an din viaţă, comentează Financial Times în ediţia electronică.

“Camus este imaginea Lourmarin”, declară proprietarul unui bar, unde subiectul este dezbătut de localnici. “Oamenii vin aici pentru Camus”, declară un alt cetăţean al satului cu 1.100 de locuitori, care depinde de turism, fiind vizitat de 190.000 de turişti în 2007.


Ray Bradbury: ‘Colonizarea planetei Marte este destinul omenirii’

‘Omul trebuie să colonizeze planeta Marte pentru că acesta este destinul său’, susţine celebrul autor de literatură S&F Ray Bradbury, invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara (Mexic), transmite AFP.

‘La 40 de ani după ce omul a păşit pe Lună nu mai rămâne de făcut decât să colonizăm planeta Marte. Marte este destinul nostru’, a declarat luni seară autorul ‘Cronicilor marţiene’ pentru cel mai mare târg de carte de limbă spaniolă din lume. Ray Bradbury, 90 de ani, nu a putut participa la târg, adresându-se însă invitaţilor şi participanţilor într-o videoconferinţă, de la reşedinţa sa din Los Angeles (California).


02 Decembrie 2009 | 1 comentariu

Eugen Ionescu şi Emil Cioran, numiţi post-mortem membri ai Academiei Române

Eugen Ionescu şi Emil Cioran sunt membri ai Academiei Române, potrivit hotărârii prezidiului prestigiosului for de ştiinţă şi cultură, a anunţat, joi, vicepreşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala, transmite AGERPRES.

Reputatul lingvist a condus, în Aula Academiei, o sesiune specială dedicată centenarului naşterii marelui dramaturg român Eugen Ionescu, născut pe 26 noiembrie 1909.


Cauţiunea lui Roman Polanski, fixată la trei milioane de euro

Judecatorii Tribunalului Penal Elvetian au aprobat cererea de eliberare pe cautiune formulata de cineastul de origine poloneza Roman Polanski, aflat in detentie la Zurich, de la sfarsitul lunii septembrie, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai Ministerul Justitiei, citati de presa internationala.

Cautiunea a fost fixata la trei milioane de euro. Ministerul Justitiei din Elvetia a precizat ca va lua, cat de curand posibil, o decizie privind atacarea hotararii de eliberare pe cautiune. Pana atunci, Polanski va ramane in inchisoare.