AIE ar putea schimba Codul Electoral, pentru a-i determina pe comunisti sa-l voteze pe Lupu

Alianta pentru Integrare Europeana are suficiente voturi pentru modificarea Codului Electoral si poate ca va veni momentul cand comunistii ii vor multumi ca le da voie sa voteze pentru Marian Lupu, a declarat Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, relateaza Unimedia, citata de NewsIn.

Ghimpu, care asigura si interimatul la presedintia Republicii Moldova, s-a aratat convins ca Partidul Comunistilor va vota aleagerea sefului statului “daca nu cu voie, atunci de nevoie”.


26 Octombrie 2009 | 2 comentarii

SUA: Visul schimbării se destramă rapid

Barack Obama este preşedintele american care înregistrează cea mai dramatică scădere a popularităţii din ultimii 50 de ani.

Pe cât de rapidă şi fulminantă a fost ascensiunea politică a preşedintelui american Barack Obama, pe atât de dramatică este scăderea popularităţii sale. Acesta înregistrează cel mai accentuat declin cunoscut în ultimele cinci decenii de un lider de la Casa Albă, la mai puţin de un an de la instalarea în funcţie.


25 Octombrie 2009 | 5 comentarii

Despre gruparea AntiRO, SUA şi micul trafic la frontieră

Începem revista presei cu Evenimentul Zilei, din care aflăm că, la fel ca şi în 2008, în clasamentul privind libertatea presei, întocmit de organizaţia “Reporteri fără frontiere”, Republica Moldova coboară tocmai 16 locuri faţă de anul trecut şi ajunge pe 114! Aceeaţi sursă mai scrie că alegerile prezidenţiale programate în această săptămână au fost amânate, iar comuniştii au adus deja în discuţie dizolvarea parlamentului. De altfel, despre acest subiect a scris întreaga presă română. Evenimentul Zilei anunţă şi că R. Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru “tratamente inumane şi degradante după ce doi cetăţeni moldoveni aflaţi în arest preventiv s-au plâns că au fost bătuţi”.  Acelaşi subiect îl inserează în paginile sale şi România Liberă.  Adevarul trage linia şi indică despagubirea pentru reclamanţi - câte 15.000 de euro pentru fiecare În concluzie,Evenimentul Zilei scrie în paginile sale: “Bruxelles-ul încă mai priveşte cu rezervă spre Chişinău”.


AntiRO

În urma exploziilor cu grenadă din 14 octombrie 2009, de la concertul dedicat zilei oraşului Chişinău, care s-a soldat cu circa 40 de răniţi, reprezentanţii ministerelor de forţă au făcut declaraţii despre existenţa unor mişcări extremiste în Republica Moldova. Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Victor Catan, a declarat pentru JURNAL că de regulă aceste organizaţii sunt înregistrate ca asociaţii obşteşti, dar de facto au activităţi care nu corespund cadrului legal, provocând conflicte interetnice.


23 Octombrie 2009 | 3 comentarii

Ghimpu: Lupta politica inseamna nu numai victorii, dar si pierderi

In Parlamentul de la Chisinau au fost reluate discutiile legate de alegerea preşedintelui Moldovei. Exista un singur candidat, fostul preşedinte al parlamentului Marian Lupu, din partea Aliantei pentru Integrare Europeana, in timp ce regulamentul cere sa fie cel putin doi, dar prevederile sunt destul de vagi si expertii constituţionali au păreri divergente.


PCRM: Dacă…nu va fi ales preşedintele, Moldova va suporta ceva mult mai rău decât lupta cu criza economică

Moldavskie vedomosti a publicat recent un şir de declaraţii ale liderilor PCRM împotriva alegerilor anticipate de data trecută:

- ”Cei care vor alegeri anticipate îşi dau seama foarte bine că în consecinţă se poate produce nu doar o catastrofă socială, ci şi una economică”;


21 Octombrie 2009 | 2 comentarii

“Washington Times”: Foştii generali de Securitate au poziţii cheie în politica din România

La 20 de ani de la caderea comunismului, cele mai multe tari din fostul bloc comunist au adoptat legi pentru deschiderea arhivelor politiei politice, dar nimeni nu poate sa spuna daca ranile trecutului vor fi vindecate sau daca vor aparea unele noi atunci cand victimele isi vor citi dosarele. In timp ce Polonia si Cehia incearca sa decida cat de mult vor permite accesul la arhive, Germania are cel mai ambitios plan de studiere a documentelor politiei politice. In ceea ce priveste Romania si Ungaria, acestea inca mai pastreaza sute de mii de dosare care au legatura cu persoane importante din mediul de afaceri, media si politica, relateaza “Washington Times” in editia electronica de luni, citand intre altele experienta amara pe care a avut-o scriitorul Stelian Tanase cand a descoperit ca era turnat la Securitate chiar de cel mai bun prieten al sau.


20 Octombrie 2009 | 1 comentariu

Timpul: Trădarea „Trădării”

În ecuaţia conflictelor politice moldoveneşti au apărut subit mai multe necunoscute. Prima - PCRM nu şi-a mai înaintat candidatul la funcţia de şef de stat, iar Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu l-a înaintat pe cel de-al doilea candidat (formal) al său şi astfel s-ar putea întâmpla ca votarea din 23 octombrie să nu aibă loc.


19 Octombrie 2009 | 3 comentarii

Voronin s-a dezmembrat - în Lupu, Ghimpu şi Filat

Voronin ne-a bulversat de-a lungul celor două mandate cu viraje politice ameţitoare şi luări de atitudini aflate la extreme. Ciudat, dar în aceste prime luni ale noii guvernări am uneori impresia că Voronin mai dăinuie. Nu doar datorită televiziunii din Dealul Schinoasei, care e aidoma viţelului ce s-a obişnuit cu ugerul comunist şi nu se lasă nicidecum înţărcat, dar şi felului interesant în care se bat cap în cap declaraţiile noii conduceri a ţării.


18 Octombrie 2009 | 2 comentarii

Promotorul PCRM Valentin Vizant, preşedintele „Poştei Moldovei”, şi-a dat demisia

Valentin Vizant, preşedintele Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, şi-a dat, în decursul zilei de ieri, demisia. Angajaţii întreprinderii au declarat pentru JURNAL că acesta a depus cererea de demisie pentru că şi-a găsit un alt lucru. Directorul ÎS Poșta Moldovei, Valentin Vizant, a cenzurat macheta “Jurnalului de Chişinău” care urma să apară în “Catalogul de ziare şi reviste pentru anul 2010”. Acesta, în mod abuziv, a dispus retragerea machetei publicaţiei din catalog pentru că pe coperta unui ziar apărea titlul “God bye, Voronin!”.