400 de oraşe ruseşti ar putea disparea, din cauza crizei

Soarta a aproximativ 400 de orase din Rusia, ce depind de o singura industrie sau companie, este sub semnul intrebarii, din cauza crizei economice.

Temandu-se de instabilitate sociala si fara posibilitatea de a sustine mamutii industriali din perioada sovietica, Guvernul Rusiei a lansat un program de evaluare a situatiei din 400 de orase, pentru a determina cum ar putea fi restructurate companiile locale, daca se pot aduce noi investitori si crea locuri de munca noi, sau, in ultima instanta, daca trebuie desfiintate, iar oamenii mutati in alte locuri.


31 Octombrie 2009 | 3 comentarii

S-a micşorat volumul investiţiilor în capital fix

Biroul Naţional de Statistică (BNS) fixează micşorarea volumului investiţiilor în capital fix, notează Info-Prim Neo.


FMI măreşte prognozele pentru economia asiatică

Fondul Monetar International a crescut tinta prognozata pentru cresterea din Asia anul acesta si cel viitor, crestere ce reflecta revenirea rapida ce a aparut in regiune din efectele crizei globale din lunile anterioare.

Asia, ca regiune, incluzand Japonia, Australia si Noua Zeelanda, este pregatita sa obtina o crestere de 2.8 procente anul acesta si 5.8 procente in 2010 - in amele cazuri prognoza fiind cu peste jumatate de punct procentual peste prognoza facuta in mai de FMI, informeaza New York Times.


Guvernul obligă ”Franzeluța” și Combinatul de pâine din Bălți să restituie grâul

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care obligă “Franzeluța” și Combinatul de panificație din Bălți să restituie Agenției Rezerve Materiale, respectiv 4 240 tone și 2000 tone de grâu alimentar, alocate cu titlu gratuit în anul 2008, comunică JURNAL.

Potrivit hotărârii, cele două combinate vor asigura restituirea în rate lunare egale a grâului alimentar, în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.


Recomandări pentru noua guvernare în vederea stabilizării situaţiei economice

Un studiu elaborat de Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT) recomanda, printre altele, noilor autoritati ale Republicii Moldova sa renunte la politica de mentinere a unei monede nationale supraapreciate, informeaza Agentia DECA-press. 


Medvedev despre problemele industriei rusesti de aparare

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a declarat dezamagit de ritumul modernizarii tehnicii militare, la o conferinta consacrata acestei teme, desfasurata luni la Moscova, comunica Agentia InfoRusia.

“Au fost investiti multi bani in modernizarea si dezvoltarea sectorului militar-industrial. Din pacate aici continua politica “gaurilor negre” iar obiectivul modernizarii tehnologice nu a fost atins”, a subliniat liderul rus, aaugand ca aceasta intarziere afectreaza calitatea armamentului atat pentru fortele ruse cat si pentru clientii externi.


28 Octombrie 2009 | 1 comentariu

S.A. „Apă-Canal Chişinău”, deconectată de la energie electrică din cauza neachitării datoriilor

S.A „Apă-Canal Chişinău”  (ACC)  a fost deconectată de la energia electrică,  în dimineaţa zilei de ieri, 27 octombrie, din cauza datoriilor pe care le are faţă de UnionFenosa. Din acest motiv, mai multe blocuri din Chişinău au rămas fără apă, informează UNIMEDIA.

În legătură cu aceasta, Directorul ACC, Constantin Becciev, a avut o întâlnire cu primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, unde au încercat să explice persoanelor care s-au arătat indignate de majorarea tarifului la apă, că la moment nici acest lucru nu poate soluţiona problemele cu care se confruntă întreprinderea, însă: „tariful va rămâne acelaşi, nu va fi majorat a doua oară”.


Consumatorii Gazprom cer revizuirea mecanismului de formare a preţurilor

Planurile strategice ale Gazprom, bazate pe speranta cresterii preturilor si a consumului in Europa, sunt amenintate, scrie Nezavisimaia Gazeta. Pretul la gaze scade vertiginos, iar clientii europeni refuza in masa carburantul rusesc, mult prea scump. Reducand achizitiile de gaze, companiile occidentale au acumulat o datorie sub forma de penalitati de aproape 2,5 miliarde de dolari fata de Gazprom.


Moldova a exportat 5,86 mln dal de vinuri şi băuturi alcoolice tari, în opt luni

Exportul de vinuri şi băuturi alcoolice, în perioada ianuarie-august 2009, a constituit 5,86 mln dal, arată date ale Biroului naţional de statistică (BNS).

Potrivit datelor oferite de BNS, Republica Moldova a exportat producţie alcoolică în valoare de 89,31 mln USD, informează Basa-press.


27 Octombrie 2009 | 2 comentarii

Ucraina riscă ruperea Acordului cu FMI

Guvernul Ucrainei trebuie să adopte un pachet de reforme şi să respingă legea votată de parlament privind majorarea salariilor şi a pensiilor, pentru a primi a patra tranşă din împrumutul FMI de 3,4 miliarde de dolari din suma convenită în noiembrie 2008 de 16,4 miliarde de dolari.


27 Octombrie 2009 | 2 comentarii