Sursa imagine: hotnews.md

(Video) Demiteri şi numiri cu scandal în administraţia oraşului Bălţi

Viceprimarul Igor Neaga a fost demis din funcţie, vineri, cu votul majorităţii comuniste din cadrul Consiliului Municipal Bălţi (CMB) la propunerea primarului Vasili Panciuk, deputat PCRM. Consilierii din opoziţie au calificat demisia drept ilegală, iar viceprimarul demis, de altfel membru al PCRM, susţine că va ataca decizia CMB în instanţă. Reprezentantul Guvernului la Bălţi, Anatol Harcenco, a spus că contesta şi el decizia, întrucât este una adoptată cu abateri de la legislaţie. 

În lipsa lui Igor Neaga, care în această dimineaţă a avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea comunistă din CMB l-a ales în calitate de viceprimar pe juristul Octavian Mahu, secretarul organizaţiei Bălţi a Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM). Proaspătul viceprimar nu a confirmat, dar nici nu a infirmat dacă decizia de azi este una ce ţine de alegerile locale din acest an. 


Vasili Panciuk: „Neaga acceptase să fie demis...”

Primarul de Bălţi, Vasili Panciuk, spune că propunerea de a-l demite pe Igor Neaga din funcţie îi aparţine în exclusivitate şi că, iniţial, Neaga acceptase să fie demis. 

„Dimineaţa acceptase, dar ieri seara şi-a schimbat părerea. Probabil, cineva l-a „prelucrat” bine”, a spus Vasili Panciuk, care consideră că Neaga este demis fără abateri de la legislaţie. 

Întrebat de consilierii din opoziţie, Vasili Panciuk a spus că din 2007, de când Neaga a fost ales viceprimar, acesta nu a avut încălcări care ar fi putut servi motiv de demisie. Panciuk a mai spus că atunci când a elaborat iniţiativa de demitere a lui Neaga, s-a consultat cu două fracţiuni: comunistă şi „Meleag”. Nu şi cu fracţiunea Partidului Democrat, care a fost creată în toamna anului trecut. 

Igor Neaga: „Ei merg peste oameni vii...”

Igor NeagaViceprimarul demis, Igor Neaga, care a fost spitalizat azi dimineaţă acuzând dureri de inimă, a declarat pentru HotNews.md că va ataca în judecată decizia CMB. 

„Îmi voi angaja un avocat şi-mi voi apăra drepturile”, a spus Neaga. 

Întrebat care au fost circumstanţele în care i s-a spus despre demisie, Neaga a precizat că primarul Panciuk i-a comunicat despre acest fapt miercuri. 

„Mi-a dat două zile să mă gândesc. M-a chemat însă ieri dimineaţă şi m-a întrebat care este decizia mea. Nu i-am dat un răspuns clar. Probabil, ei s-au aşteptat că voi scrie cerere de demisie”, a spus Igor Neaga. 

„Eu mi-a făcut onest datoria, nu am i-a cerut lui Vasili Panciuk să-l înlocuiesc în cazul plecării sale în Parlament. Dar cu ce sunt mai rău eu decât Mahu, l-am întrebat pe primar. Panciuk mi-a spus că aceasta este o cerinţă a partidului (PCRM –n.r.). şi că Mahu trebuie promovat în această funcţie. Ei sunt deprinşi să meargă peste oameni vii. Nu am depus încă cerere de ieşire din partid, dar cred că ei deja m-au exclus”, a declarat Igor Neaga pentru HotNews.md. 

Ion Bodrug: „Demiterea lui Neaga este o farsă...”

Liderul fracţiunii Partidului Democrat din CMB, Ion Bodrug, spune că demiterea lui Igor Neaga este o farsă şi un truc preelectoral al PCRM în contextul alegerilor locale din acest an. „Deşi este membru al PCRM, domnul Neaga a îndeplinit bine funcţia de viceprimar”, a spus Bodrug. 

Vasilie Panciuk: "Octavian Mahu este un bun specialist"

Primarul de Bălţi îl consideră pe Octavian Mahu drept un bun specialist, descriindu-i meritele în ultima sa funcţie, cea de director al Întreprinderii „Gospodăria Specializată Auto”. 

Anatol Harcenco: „Voi contesta decizia...”

Reprezentantul Guvernului la Bălţi, Anatol Harcenco (PD), susţine că decizia de a-l demite din funcţie pe Igor Neaga este una ilegală şi că o va contesta, conform legislaţiei. 

Octavian Mahu: „Fără comentarii...”

Proaspătul viceprimar Octavian Mahu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că numirea sa în funcţie ar fi fost orchestrată de PCRM în contextul alegerilor locale. 


Referinţe:

(Foto) Candidatul PCRM la şefia Primăriei ar putea fi OM

Autor: Eugen Urban
Sursa: hotnews.md
21.01.2011 Actual
4095
0

Comentarii 0