Sursa imagine: .ziaremondene.ro/

Dacă era Mihai Ghimpu Președinte…

Dacă era Mihai Ghimpu Președintele, fie și interimar, al Republicii Moldova, negreșit ar fi asistat la spectacolul ”Dor de Eminescu”, susținut de actorul Ion Caramitru. Și care nu a mai trecut hotarul din noiembrie 2007 când, de către Vladimir Voronin, președintele de atunci al Republicii Moldova, a fost considerat persona non grata. Care-a jucat în acele zile la Sala cu orgă, la invitația UNITEM (Uniunea Teatrală din Moldova), spectacolul ”Dialoguri și fantezii în jazz”. Și care-a fost prezent la Chișinău și în alte dăți cu recitaluri și spectacole pe versurile lui Mihai Eminescu.

Da, domnul Ion Caramitru a spus atunci într-un interviu că ”cei mai ortodocși comuniști au devenit cei mai fanatici capitaliști”. A greșit cumva domnia sa?! Și trebuia să se producă în urma acestui interviu un întreg scandal diplomatic?!

Bâniuesc, Mihai Ghimpu nu doar ar fi asistat la spectacol, ci, la final, ar fi urcat pe scenă și fi cerut public scuze de la marele actor român pentru acest gest nerușinat din partea guvernării comuniste, ștergând astfel pata de rușine de pe obrazul nostru.

Deci, din 2007 actorul Ion Caramitru nu a mai fost nici la Chișinău, dar nici în alte localități ale Republicii Moldova. Și nimeni, în toți acești ani, n-a încercat cumva să repare situația.  Deși dumnealui, în calitate a președinte al UNITER (Uniunea Teatrala din România) a fost generos, în deosebi, cu oamenii de teatru din Republica Moldova.

Acum a venit la invitația UNITEM (Uniunea Teatrală din Moldova), cu spectacolul ”Dor de Eminescu”, susținând în incinta Teatrului Național ”M. Eminescu” din Chișinău un recital de zile mari, fiind acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa.

La sfârșit, pe scenă, au urcat spectatori cu buchete de flori, dar și Alexandru Grecu, președintele UNITEM, care a avut această inițiativă de bun simț, Dorin Chirtoacă, edilul capitalei, Lucia Culev, șefa Direcției Cultură  (spectacolul fiind susținut financiar de către primăria municipiului Chișinău.) Și atât.

Fotoliile rezervate pentru Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova, și Vlad Filat, prim ministru, au rămas goale. Se spune că dumnealor au fost foarte ocupați într-o ședință de mare importanță. Tot ce-i posibil! Dar mă întreb și vă întreb, cine ar fi trebuit să șteargă această amintire dureroasă a actorului Ion Caramitru? Căruia, de ani și ani, îi este Dor de Eminescu și a venit la Chișinău, după atâția ani, să-și împărtășească dorul alături de noi… Era o ocazie. Poate unică. Pentru a demonstra, fie unul, fie altul,  că cel care vine  cu dor de Eminescu nu mai poate fi … persona non grata.

Autor: Larisa Ungureanu pentru HotNews.md
Sursa: hotnews.md
19.01.2011 Opinii
3914
0

Comentarii 2

 • Lungu Gheorghe:

  apăi da... nu este exclus faptul că domnul Ion Caramitru putea fi şi Decorat cu vreo medalie...
  ---------------------------------------
  www.jaba.tk - site de Umor

  20.01.2011 00:06
 • ungureanu larisa:

  Daca va referiti la faptul ca Mihai Ghimpu i-a decorta pe multi oameni de cultura - e una, daca va referiti la Ion Caramitru - e alta. Domnia sa are medalii indeajuns. Pe care i le-a oferit Tara. Si nu numai. Insa, o scuza din partea unei persoane oficiale, ar fi reparat o tampenie. Si ar fi demonstrat ca suntem oameni cu obraz, adica - europeni.

  20.01.2011 13:57