Sursa imagine: newsmaker.md

Scumpirea locuințelor, urmată de creșterea prețurilor la imobile comerciale

În ultima perioadă se atestă o creștere a prețurilor aproape la orice: gaze, combustibil, produse alimentare. Și prețurile locuințelor au fost afectate de inflație. Care este situația pe piața imobilului din Moldova astăzi? Noi.md a cerut expertului analist Iulia Voiciuc să răspundă la această întrebare.

„Compania noastră efectuează sistematic analize de preț, ținînd cont de solicitările clienților, precum și formarea prețurilor cerute de proprietarii locuințelor, care se ghidează după piață și oferta de pe piață.

Conform analizei efectuate pentru anul 2021, la Chișinău prețurile locuințelor au crescut în medie cu 25%. În prezent tendința de creștere a pieței imobiliare se atestă în toate segmentele acesteia.

Majorarea tarifelor la gaze va duce, desigur, la o creștere a prețurilor bunurilor imobiliare în general.

Printre principalele motive se numără:

- rata inflația, estimată aproximativ la 15%, un record în anul curent;

- majorarea prețurilor la materiale de construcție: prețul unor produse față de anul trecut a crescut cu 80%.

Numai datorită creșterii prețurilor la gaze, prețurile cărămizilor au crescut cu 35%, cimentul s-a scumpit cu aproape 40%, prețul betonului s-a majorat cu 20%.

La Chișinău, apartamentele devin din ce în ce mai scumpe atât pe piața primară, cât și pe cea secundară. În plus, prețurile pentru terenuri au crescut și ele.

Acum se atestă o cerere mare de bunuri imobiliare rezidențiale, în timp va crește și cererea de bunuri imobiliare comerciale”, a spus expertul-analist Iulia Vaiciuc.

Autor: noi.md
14.01.2022 Actual
492
0

Comentarii 0