Sursa imagine: depositphotos.com

Transportarea în mașină a copiilor cu vârsta de până la 12 ani fără sistem de reținere special ar putea fi sancționată

Cabinetul de miniștri a votat astăzi, 12 ianuarie, modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Una dintre prevederile incluse este modificarea segmentului de vârstă a copiilor pentru care este obligatorie dotarea autoturismelor cu sistem de reținere în momentul transportării acestora.

Mai exact, la momentul de față, transportarea copiilor cu vârsta de până la șapte ani în mașini este obligatorie cu prezența unui sistem de reținere. După aprobarea finală a modificărilor propuse, acest segment de vârstă se va mări până la 12 ani.

„Punctele 82 și 83 din Regulamentul circulației rutiere prevăd reguli speciale de transportare a copiilor sub vârsta de 12 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posibilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) copiilor. Este interzisă transportarea pe şaua din spate a motocicletei cu sau fără ataş, precum şi în ataşul acesteia a copiilor care au vârsta mai mică de 12 ani, de asemenea, a oricărei alte persoane dacă motocicleta nu este utilată în spate cu şa, mâner de susţinere şi sprijin pentru picioare, transportarea copiilor cu vârsta de până la 12 ani pe bancheta din faţă a autoturismului, precum şi pe bancheta din faţă din dreapta a microbuzului sau autobuzului”, explică autorii proiectului de lege.

Amenda pentru nerespectarea acestor reguli variază între 600 și 1 200 de lei cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Proiectul de lege a fost votat astăzi de guvern. Următorul pas pentru implementarea acestuia este votarea de către deputați în parlament. Toate modificările Codului contravențional votate de guvern la găsiți aici!

Autor: diez.md
13.01.2022 Actual
290
0

Comentarii 0