Sursa imagine: realitatea.md

Noi detalii despre Starea de Urgență din R. Moldova

Noi detalii despre situația din țară privind Starea de Urgență au fost anunțate ieri de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență, informează Realitatea.md. Potrivit oficialului, în municipiile Chișinău și Bălți au fost instalate 270 de unități mobile și fixe pentru testarea populației, iar în Bălți a fost solicitată instalarea a 6 corturi pentru testare rapidă.

De asemenea, din partea autorităților locale din Glodeni a parvenit o cerere, prin care se solicită derogarea de la normele adoptate anterior și anume reluarea studiilor cu prezența fizică în școli. „ Și asta ținând cont de codul roșu din R Moldova, lucru care mi se pare inaceptabil, Glodeni fiind foarte afectat și aflat în zonă roșie”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unui briefing de presă.

În aceeași ședință a fost decis ca să se revizuiască un punct din deciziile anterioare, și anume libertatea de deplasări în parcuri, alei, păduri sau zone de agrement. Șeful Executivului interimar a regretat acea decizie și a promis că ea va fi revizuită. De asemenea, el a anunțat că aproape 50 mii de persoane au fost imunizate până în prezent, fiind utilizate astfel 98% din vaccinurile din primul lot primit.

Zilnic sunt antrenați peste 2 mii de polățiști și carabinieri pentru patrulare si verificare, iar pentru patru pasagerii de texi au fost întocmite 4 procese verbale, pentru încălcarea restricției de deplasare după ora 23:00.  „Această acțiune nu vine să limiteze drepturile oamenilor, ci pentru dminiuarea ratei de infectare. Înțeleg că este o limită nu confortabilă pentru cetățenii din R Moldova, dar este foarte necesară pentru prevenirea infectării cu virusul Covid-19”, a menționat Aureliu Ciocoi.

Potrivit informației prezetate de poliția de frontieră, din martie 2020 până la ora actuală, granițele țării au fost traversate de aproape 5 mln de cetățeni. „Este o mobilitate foarte mare. Timp de peste un an, 5 mln de persoane au intrat și au ieșit de pe teritoriul R Moldova. Au fost depistate sute de teste falsificate. Carabinierii și polițiștii se confruntă cu o atitudine ostilă din partea locuitorilor din Chișinău, îndeosebi la stațiile de șateptare a transportului public. Reprezentanții organelor de forță sunt deseori bruscați, când încearcă să disciplineze ambarcarea în troleibuze”, a specificat Ciocoi.

De asemenea, el a adăugat că în cadrul ședinței s-a decis ca în cadrul Centrului Unic de Control să fie instituit un grup de lucru institutional, din care să facă parte reprezentanții tuturor ministerelor, precum și consilierii premierului interimar. „În acest grup de lucru instituțional vor fi reprezentanții: Ministerului Sănătății, ai Armatei, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Agenției pentru Sănătate Publică, ai Ministerului Economiei, ai Casei Naționale de Asigurări Sociale, ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, consilierii prim-ministrului, precum și alții. „Am convenit ca cel puțin de 2 ori pe săptămână se vor întruni reprezentanții Centrului Unic de Comandă, sau oricând în orice zi – în cazul în care se va atesta o înrăutățire a situației”, a mai spus șeful Executivului interimar.
 

Autor: realitatea.md
06.04.2021 Actual
915
0

Comentarii 0