Sursa imagine: stiridinlume.ro

De ce te trezești noaptea la aceeași oră. Explicația specialistului

De ce te trezești noaptea la aceeași oră. Multora ni se întîmplă acest lucru și încercăm să ne dăm seama care este adevăratul motiv. Iată cu ce explicații și recomandări vine un expert în sănătate.

De ce te trezești noaptea la aceeași oră


Mulți dintre noi avem un ritual în timpul nopții, pe care nu știm să îl descifrăm. Nu o dată ni s-a întîmplat să fim deranjați de faptul că nopți la rînd ne trezim în jurul aceleiași ore, fără un motiv în mod special și adormim la loc destul de greu. Ți-ai pus vreodată probleme în acest sens? Iată de ce te trezești noaptea la aceeași oră, scrie stiridinlume.ro.

Stresul, cafeina, consumul excesiv de alcool sau modificările hormonale pot fi factori importanți de influență în cazul somnului unei persoane. Inge Verstraeten, medic naturist GO Healthy, a declarat că fenomentul de trezire la aceeași oră noaptea și imposibilitatea de a adormi la loc se numește „insomnie de întreținere a somnului”. Un lucru destul de obișnuit în secolul în care trăim, modificările simple ale stilului de viață sau un control general al sănătății pot fi soluția unui somn odihnitor, fară întreruperi.

Din ce motive apare acest fenomen

Stresul – aceasta poate fi deja numită o boală a acestui secol. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care apare insomnia de întreținere a somnului și, uneori, poate conduce la o tulburare completă a somnului. Conform expertului, atunci cînd te simți stresat, sistemul nervos al corpului este activ și produce hormoni care te mențin treaz. Din același motiv, senzația de anxietate poate duce la trezirea pe timpul nopții.

Fluctuații hormonale – aceste fluctuații, precum cele din timpul ciclului menstrual al unei femei sau la menopauză, pot, de asemenea, întrerupe reprizele de somn. Creierul devine mai activ odată cu scăderea progesteronului, motiv pentru care femeile adorm mai greu.

„O scădere accentuată a progesteronului, chiar înainte de debutul menstruației, poate afecta somnul femeilor pe timpul nopții. Acest lucru se datorează faptului că progesteronul stimulează eliberarea GABA, un neurotransmițător care ajută la promovarea calmului și relaxării ”, a declarat Inge Verstraeten.

Stilul de viață – Anumite alegeri în ceea ce privește stilul de viață, de care este într-o mai mică sau mai mare măsură conștientă, pot afecta somnul unei persoane. Experții în sănătate recomandă un consum moderat de alcool în timpul săptămînii, evitarea consumului de cafeină seara și evitarea folosirii dipozitivele digitale cu cel puțin o ora înainte de a merge la somn.

Alți factori care pot influența trezitul pe parcursul nopții sînt fumatul, lipsa activității fizice în timpul zilei, mîncatul cu puțin timp înainte de culcare sau somnul pe parcursul zilei.

Cum să dormi fără întrerupere

Pentru a te odihni mai bine, încercați să îți formezi un program și să adomi aproximativ la aceeși oră. De asemenea, și încăprea contează foarte mult. Este important ca spațiul să fie întunecat, liniștit și confortabil. Dacă nu te simți suficient de obosit pentru a adormi, poți alege să citești, să faci medicație sau să asculți muzică relaxantă pînă adormi. De asemenea, este important să alungi orice fel de gînd negativ.

În cazul în care tulburările de somn continuă, recomandat este să consulți un medic specialist. Poate problema vine din altă parte.

Autor: noi.md
06.04.2021 Caleidoscop
748
0

Comentarii 0