Sursa imagine: sputnik.md

Ciurea: Maia Sandu riscă să devină împreună cu judecătorii CC o rușine națională

Asupra Curții Constituționale se fac presiuni enorme să adopte mâine o hotărâre favorabilă Maiei Sandu în legătură cu decretul de a o desemna repetat la funcția de premier pe Natalia Gavriliță, în pofida existenței unei candidaturi susținută de o majoritate parlamentară, scrie analistul politic Corneliu Ciurea. El menționează că dacă judecătorii Curții vor ceda, imaginea instituției, și așa șifonată, va avea mult de suferit, iar legitimitatea clasei politice care se va folosi de avantajele unei astfel de decizii, va fi îndoielnică.

„În cercurile experților se vorbește despre o presiune uriașă care se face pentru ca judecătorii Curții să renunțe la interpretările anterioare și s-o impună pe Gavriliță parlamentului. Sîntem convinși că zvonurile corespund adevărului – fără acest sprijin ocult, manifestat prin culoare, Maia Sandu ar fi un rege gol. Cu acest sprijin, însă, Maia Sandu riscă să devină împreună cu judecătorii de la CC o rușine națională”, comentează Corneliu Ciurea.

El menționează că în pofida încercărilor unor așa numiți experți de a pregăti opinia publică în vederea unei hotărâri favorabile Maiei Sandu, nu există niciun argument în acest sens. În cazul în care Curtea va emite totuși o asemenea decizie, reputația judecătorilor va cădea „sub plintus”. „Prin susținerea politică pe care o vor acorda Maiei Sandu și Nataliei Gavriliță, judecătorii vor deveni complice ai reprobabilei campaniei de desființare a dreptului în țara noastră. După asta nu vor mai avea nici o scuză – vor fi priviți și tratați ca niște lași care și-au trădat valorile”, a scris analistul.

Corneliu Ciurea accentuează, de asemenea, că o victorie politică repurtată prin asemenea mijloace este un dezastru care va delegitima toți actorii politici care vor încerca să se încălzească la focul acestui triumf. „Vîrîtă în parlament într-un asemenea hal, Gavriliță va deveni un fel de cal al lui Caligula, cu riscul să fie investită în funcție. Politica va fi întoarsă pe dos și desacralizată iar politicienii și judecătorii vor fi priviți definitiv drept niște persoane de cea mai josnică speță. Curtea Constituțională este pe cale de a slobozi mâine un val de fecale peste scena noastră politică”, a punctat el.

Amintim că Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliță, care nu a acumulat niciun vot la prima tentativă. Maia Sandu a semnat decretul, chiar dacă 54 de deputați au semnat în favoarea candidaturii Marianei Durleșteanu, iar potrivit unor hotărâri anterioare ale Curții, șeful statului este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier dacă este susținut de o majoritate parlamentară.

Curtea urmează să anunțe marți, 23 februarie hotărârea, dar în ultimul timp s-a atestat o activizare a diplomaților occidentali care au avut întrevederi cu mai mulți lideri politici de la Chișinău.

Autor: SV
Sursa: politics.md
22.02.2021 Opinii
33353
0

Comentarii 4

 • Ion:

  Ciurea s'ar socoti mindria Moldovei. Alaturi de tradatorul de Tara dodik, caruia II linge fundul. Dodik la rindul lui se ocupa de putin. O piramida à lingusitorilor. Da, te poti mindri in continuare. Nimeni nu pretinde la aceste locuri in istoria noastra.

  22.02.2021 17:36
 • Ungureanu:

  Dacă Occidentul nu și-ar băga nasul în oalele noastre, ar fi mult mai bine.

  23.02.2021 00:59
 • Babară Vasile:

  C. Ciurea, care până în 2019 îi lingea fundul lui Plahatniuc, este un căţel de mahala, care se crede mare analist numai că ştie a lătra.

  02.04.2021 00:30
 • Gherghe:

  Babără Vasile, nu ofensa căţeii comparându-i cu ciurea.

  06.04.2021 01:12