Sursa imagine: news.ro

SUA se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani

Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani. Cel puţin 26 de oameni au decedat din cauza valului de frig. Milioane de case au rămas fără curent electric, iar mai multe drumuri au fost blocate. Preşedintele Joe Biden a declarat stare de urgenţă în Texas, unde temperaturile au coborât până la minus 20 de grade. În timp ce unele regiuni se confruntă cu temperaturi scăzute, statul Carolina de Nord a fost devastat de o tornadă. Vremea rece se menţine şi în Europa, relatează Mesager.

Cum în multe regiuni s-au înregistrat recorduri de temperatură scăzută, cererea de energie a fost mare, ceea ce a dus la pene de curent. Cel mai afectat este Texas, unde peste patru milioane de case şi companii au rămas fără electricitate.

„Nu ştiu dacă nu vom avea curent timp de două ore sau două zile, se încearcă soluţionarea problemei”, a spus Oscar Trevino, primar Richland Hills.  

Şi furtunile de zăpada şi de vânt au lăsat de asemenea în beznă milioane de oameni. În căutarea unui loc bine încălzit, adăposturile au fost luate cu asalt.

„Oamenii vin şi la 3:00 şi la 5:00 dimineaţa. Toată noaptea vin oameni care ne spun că, deşi sunt bine îmbrăcaţi, le este frig”, a relatat Jonnie Dodge, salvator.

Mulţi oameni au aplelat la mijloace nesigure pentru a-şi încălzi casele şi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon.

Temperaturile extrem de scăzute au ameninţat, de asemenea, efortul naţional de vaccinare împotriva COVID-19, multe centre au fost închise.

Statul Carolina de Nord a fost devastat de o tornadă. Trei oameni au murit şi alte zece persoane au fost rănite. Imaginile filmate din elicopter arată case făcute una cu pământul, copaci smulşi din rădăcini şi maşini răsturnate. Localnicii nu au fost avertizaţi că vremea se va înrăutăţi, iar alerta a fost emisă abia când tornada făcuse deja contact cu solul şi provoca distrugeri extinse.

Gerul, vântul puternic şi rece, gheaţa şi zăpada domnesc şi în Europa. Canalele îngheţate din Amsterdam au atras numeroşi patinatori de ocazie, însă o parte dintre ei au ajuns în apa rece, după ce gheaţa s-a spart. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav.

Autorităţile i-au avertizat pe oameni să nu mai iasă la patinaj pe canalele oraşului, după ce temperaturile au început să crească şi să topească gheaţa.

Autor: trm.md
18.02.2021 Actual
604
0

Comentarii 0