Sursa imagine: rbc.ru

CEDO cere eliberarea imediată a lui Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că există riscuri majore pentru viața lui Alexei Navalnîi în detenție și cere de la guvernul rus eliberarea imediată a opozantului. Această decizie a fost făcută public miercuri, 17 februarie, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Pornind de la faptul că Rusia a semnat Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului, CEDO cere o respectare necondiționată a deciziei pentru a putea evita orice risc pentru viața lui Navalnîi. „Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, deliberând în lumina circumstanţelor generale ale detenţiei actuale a reclamantului”, precizează CEDO într-un comunicat, postat pe site-ul său internet.

Decizia CEDO are calificativul de „măsură provizorie” și a fost luată în urma unei sesizări depuse de opozantul rus la 20 ianuarie a.c. în care el cerea eliberarea sa. El estima că măsurile luate de autorităţile ruse pentru a-i asigura detenţia „nu pot oferi garanţii suficiente pentru viaţa şi sănătatea sa”.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea a provocat proteste în sprijinul lui Navalnîi în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11.000 de persoane fiind reţinute.

Autor: moldpres.md
18.02.2021 Actual
566
0

Comentarii 0