
Igor Boţan: Politicienii au făcut bine că s-au retras din prim-planul gestionării pandemiei
Politicienii de prim rang din Republica Moldova au făcut bine că s-au retras din prim-planul procesului de gestionare a crizei sanitare, cedând acest loc specialiştilor. Această modificare a influenţat benefic situaţia din ţară. În acelaşi timp, politicienii continuă să poarte responsabilitate pentru starea în care se află sistemul sanitar al ţării. Afirmaţii în acest sens a făcut Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situaţii: Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat înainte de perioada de vaccinare”, organizată de IPN.
Potrivit lui Igor Boţan, persoanele care nu respectă măsurile de protecţie COVID-19 trebuie sancţionate, doar că autorităţile trebuie să aplice amenzi, pe care cetăţenii sunt în stare să le plătească. Expertul a menţionat că amenda de peste 1000 de euro, aplicată anterior de autorităţi mai multor persoane care nu au respectat măsurile de protecţie COVID-19, a fost una exagerată, neproporţională şi generatoare de corupţie, iar după intervenţia avocatului poporului şi a Curţii Constituţionale, situaţia s-ar fi schimbat.
În ceea ce priveşte vaccinarea, Igor Boţan a subliniat că ea ţine de experţi în domeniu, care nu fac propagandă şi lucrează cu documente şi factori obiectivi. Igor Boţan s-a arătat convins de faptul că prima şi a doua etapă de vaccinare vor fi de succes, iar medicii vor spune ulterior că Republica Moldova a atins indicatori, astfel încât virusul SARS-CoV-2 nu mai face ravagii.
Expertul permanent al proiectului a menţionat că Republica Moldova trebuie să studieze minuţios experienţa unor state avansate, care au început deja procesul de imunizare, de exemplu, Israelul, alte ţări din UE. Totodată, autorităţile trebuie să demareze planul naţional de vaccinare împotriva COVID-19, să informeze obiectiv populaţia despre efectele imunizării şi să atragă atenţia asupra faptului că vaccinarea este benevolă. „Oamenii sunt încurajaţi să îşi protejeze propria sănătate, viaţa, şi a celor apropiaţi, astfel încât să ieşim din această criză care efect major asupra crizei economice, sociale şi de altă natură. Deci, suntem toţi într-o barcă şi trebuie să depunem eforturi conjugate şi concertate, pentru ca să ieşim din această situaţie complicată”, a relevat Igor Boţan.
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
FESTIVALUL PEȘTELUI//REZINA – învațăm să protejăm resursele de apă și mediu!
03.07.2022 -
AȘTEPTĂRILE AUTORITĂȚILOR LOCALE ȘI ANGAJAMENTELE GUVERNANȚILOR
02.07.2022 -
Consiliul Europei: „Salarizarea în APL din R.Moldova și măsurile concrete de descentralizare financiară rămân provocări majore!”
02.07.2022 -
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat în cadrul CALRE raportul realizat în rezultatul monitorizării aplicării Cartei Europene în Cehia!
02.07.2022 -
Proiectul „Întreprinderi și comune puternice pentru Moldova”, lansat la Edineț și Soroca
01.07.2022
-
Comentarii 0