Sursa imagine: realitatea.md

O familie din Ialoveni, stabilită de mulți ani în Irlanda, continuă să investească în orașul de baștină

Tatiana Ciubuc și soțul ei Igor Aftenii împlinesc curând 18 ani de când locuiesc în Irlanda. Cei doi au reușit să pună pe picioare o afacere de succes: un restaurant italian în regiunea Donegal. Deși se află la mii de kilometri distanță, familia este conectată, real și virtual, de Ialoveni, localitatea de baștină.

De mai bine de un deceniu, Tatiana Ciubuc și Igor Aftenii dețin în Irlanda un restaurant cu specific italian, distins recent de platforma internațională „Tripadvisor” la categoria „Alegerea călătorilor”, clasându-se printre primele 10% dintre cele mai recomandate locații din lume. Respectiva distincție a venit în plină pandemie, când ușile li s-au închis ca urmare a măsurilor de restricție, fiind deschise doar angajaților și clienților care își luau comenzile la pachet.

„Inițial nu am înțeles ce e cu acel certificat din plicul primit. Nu ne venea să credem. Am fost șocați. Parcă nu facem ceva tare deosebit. Noi doar facem totul cu dragoste pentru că ne place să deservim așa încât oamenii să petreacă timpul frumos și să plece cu amintiri pentru o viață”, spune Igor.

Pe lângă Igor și Tatiana, la restaurant mai lucrează șase persoane.

Atunci când și-au reluat activitatea, fiind permisă cu respectarea strictă a măsurilor de protecție, s-au pomenit cu solicitări record de rezervări, fiind nevoiți să le tempereze.


„Clienții iubesc mâncarea de la restaurantul nostru pentru că noi facem totul de casă. De exemplu, pastele le pregătim chiar noi. Chiar și oaspeții italieni recunosc că pastele noastre sunt mai bune ca cele italiene”, spune Tatiana.

Deși s-au stabilit în Irlanda, cei doi sunt din ce în ce mai implicați în activitățile Asociației de băștinași. Tatiana și Igor au fost primii care au donat pentru prima campanie de crowdfunding lansată în 2016 de Asociație.

„Am cumpărat un auto-turn care lipsea orașului pentru lucrări la înălțime: curățarea copacilor, instalarea corpurilor de iluminat pe piloni, reparații la înălțime. Familia Aftenii-Ciubuc, prin donația de 1000 euro, a inspirat și pe alți băștinași să contribuie la un oraș mai frumos”, spune Sergiu Armașu, primar de Ialoveni.

Soții Aftenii-Ciubuc au inițiat la rândul lor alte proiecte: au procurat peste 9000 semințe și bulbi de flori pentru amenajarea și înverzirea orașului, au colectat și donat fonduri pentru copiii cu dizabilități și cei din familii nevoiașe.

Asemenea familiei Aftenii-Ciubuc sunt alte zeci și sute care ar dori să se implice. Pentru a canaliza eforturile acestora, PNUD și Elveția desfășoară trei programe de implicare a băștinașilor.

Unul dintre acestea este programul local de revenire voluntară - Bursa „Cu drag pentru ACASĂ”. Acesta prevede susținerea financiară pentru revenirea temporară a reprezentanților din diasporă în localitățile de baștină pentru a face transfer de bune practici, a aduce noi idei, experiențe și cunoștințe din țările de destinație.

Un alt program stimulează cooperarea între primării, prin înfrățirea dintre localități din străinătate cu cele din Moldova, cu ajutorul migranților.

Familia Aftenii-Ciubuc s-a implicat și în acest proces – cooperarea dintre orașul Ialoveni și orășelul Letterkenny, regiunea Donegal din Irlanda. Imediat după ridicarea restricțiilor de călătorie, Igor planifică să reia discuțiile cu municipalitatea din orașul unde sunt stabiliți și primăria Ialoveni.

Cel de-al treilea program este „Tabere cu drag pentru acasă”, care vine să valorifice legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor din generația a doua de emigranți cu localitatea de baștină a lor/părinților.

Aceste programe de implicare sunt disponibile diasporei și originarilor din localitățile partenere ale proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

În perioada 2016-2019, de burse pentru a reveni temporar au beneficiat 10 moldoveni originari din opt localități. Două comunități s-au înfrățit cu localități din străinătate, datorită implicării diasporei. Peste 100 de copii au beneficiat de tabere gratuite în localitățile bunicilor.

Autor: realitatea.md
08.01.2021 Istorii din MD
5013
0

Comentarii 0