
Opinie: Chiar dacă a plouat, recolta nu va fi atît de bună
Ploile din ultima perioadă sînt pentru agricultură ca o gură de aer proaspăt pentru o persoană care se asfixiază. Dar nu sînt suficiente pentru a asigura o recoltă bună pentru anul 2021.
Dacă nu vor mai cădea precipitații și nu se vor restabili acele rezerve de umezeală productivă în sol pînă la stratul de doi metri adîncime, riscăm să intrăm și în anul viitor într-o nouă secetă hidrologică.
Contactat de ipn.md, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că, spre regret, chiar și după ultimele precipitații, există localități unde nu a căzut strop de ploaie. Sau ploaia care a căzut a strîns doar praful, cum se spune în popor. Acolo unde a fost o cantitate mai mare de precipitații, acest fapt a favorizat prelucrarea solului pentru însămînțare, a favorizat în alte cazuri încolțirea uniformă a semințelor care erau deja încorporate în sol.
Totuși, spune specialistul, există speranța că pe parcursul toamnei vor cădea precipitații pe tot teritoriul țării. La iarnă sînt așteptate precipitații sub formă de zăpadă, cu un strat suficient, măcar de pînă la 60 de centimetri. Și această zăpadă se va topi treptat și se va infiltra în sol, astfel compensînd insuficiențele de umezeală productivă în sol.
Cît despre pierderile înregistrate de producătorii agricoli la a doua grupă de cereale, responsabilul de la minister a menționat că evaluările au fost făcute de autoritățile publice locale de nivelul unu și doi. Totalizările MADRM arată că sînt în jur de 514 mii de hectare afectate. Din ele, doar porumbul constituie 51%, floarea-soarelui – 45%, soia – 2%, sfecla de zahăr –1%. Restul culturilor agricole au fost afectate în proporție de sub 1% și aici este vorba despre fasole, năut, lucernă, mazăre, tutun, mălai, in etc. Autoritățile poartă discuții cu agricultorii afectați de secetă pentru a identifica mecanisme de susținere.
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Privarea autorităților locale de posibilitatea de a interveni în gestionarea resurselor naturale încalcă principiul autonomiei locale și generează consecințe grave
22.01.2021 -
Primarul de Bardar, Ialoveni Valeriu Rață: „Nu înțeleg de ce ANI tratează primarii în asemenea hal?”
21.01.2021 -
ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își intensifică relațiile de colaborare
21.01.2021 -
Primarii din raionul Ialoveni preocupați de interpretările abuzive ale ANI și de faptul că localitățile lor nu vor beneficia de resursele statului!
20.01.2021 -
Maria Galiț: „Implicarea cetățenilor constituie cheia schimbării”
20.01.2021
-
Comentarii 0