Sursa imagine: realitatea.md

Bogătașii nu vor mai avea „pașaport de aur” din Cipru. Marele scandal se va lăsa cel puțin cu o demisie!

Cipru va renunța la controversatul program „pașaportul de aur”, care garanta cetățenie și pașaport cetățenilor bogați din afara UE, în special din Rusia, Ucraina, China și țările arabe. Prin el, se încuraja lipsa de transparență și spălarea de bani.

Prin program, cetățenii bogați din țări non-UE puteau primi în două-trei luni un pașaport cipriot, dacă investeau 2 milioane de euro în piața imobiliară din Cipru, donau 75.000 de euro pentru fondul de cercetare și dezvoltare, iar alți 75.000 de euro îi vărsau în conturile Organizației pentru Dezvoltare Teritorială.

Pașaportul le garanta, practic, libera circulație în țările UE.

Suspendarea programului vine după ce postul TV Al-Jazeera a difuzat un material în care jurnalişti de-ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv şi cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat şi un avocat din Cipru care s-au oferit să îi ajute și să rezolve problema.

Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de acordare a cetăţeniei contra investiţii.

Înaltul oficial nu era nimeni altul decât președintele Parlamentului, Demetris Syllouris, care între timp și-a dat demisia, ca și deputatul Christakis Giovanis.

Suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar procurorul general va începe o anchetă.

Reacțiile nu au întârziat să apară nici la Bruxelles.

„Am asistat uluiți cum oficiali de rang înalt făceau tranzacții cu cetățenia europeană în schimbul unor recompense financiare”,  a declarar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Președinta Ursula von der Leyen „a fost foarte clară când a spus că valorile europene nu sunt de vânzare”, a punctat el, anunțând totodată că executivul european examinează dacă schema de acordare a cetățeniei respecta legislația UE și dacă nu e cazul cumva să lanseze o procedură de infringement împotriva Ciprului.

Autor: realitatea.md
16.10.2020 Actual
513
0

Comentarii 0