Sursa imagine: trm.md

CEC a stabilit numărul secţiilor de votare în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit organizarea a 139 secţii de votare în străinătate pentru alegerile Preşedintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Astfel, secţiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar şi în alte localităţi, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripţia naţională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum şi pe baza informaţiilor obţinute de către MAEIE de la autorităţile competente ale ţărilor de reşedinţă a cetăţenilor Republicii Moldova privind numărul acestora şi locul aflării acestora.

Potrivit hotărârii CEC, consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău nr. 1, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor constitui secţiile de votare şi birourile electorale ale acestora.

Pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, CEC a constituit 42 secţii de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuţiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menţinerea ordinii publice în localităţile unde îşi au sediul secţiile de votare enumerate în anexa la prezenta hotărâre. În scopul garantării securităţii procesului de votare la secţiile de votare din localităţile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naţionali, internaţionali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfăşurării paşnice a procesului electoral în cadrul secţiilor de votare menţionate.

În contextul deciziilor luate în cadrul şedinţei de astăzi, CEC face apel către toate instituţiile abilitate să monitorizeze procesul electoral (misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizaţiile naţionale şi internaţionale de profil şi concurenţii electorali) să uzeze de dreptul prevăzut de legislaţia electorală şi să înregistreze observatori pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. În cazul depistării anumitor încălcări, acestea pot fi aduse la cunoştinţa Comisiei, în baza constatărilor probate şi argumentate.

Autor: trm.md
27.09.2020 Actual
482
0

Comentarii 0