Sursa imagine: diez.md

Rezervaţia Orheiul Vechi, luată cu asalt de moldoveni

Fără turişti din străinătate din cauza restricţiilor cauzate de pandemie, dar cu un flux mare de vizitatori din Republica Moldova. În aşteptarea unor zile mai bune, angajaţii Rezervaţiei Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” îşi diversifică sfera de activitate şi îndeamnă oamenii să se comporte mai civilizat în această faimoasă zonă, relatează Moldova 1.

Unii dintre cei care au venit să admire împrejurimile de la înălţimea versantului se grăbeau la mănăstire, alţii mergeau pe uliţele satului Butuceni.

„Eu cred că lucrurile vechi trebuie să rămână aşa cum sunt, dar pot fi şi îmbunătăţite. Noi suntem prima data aici”. „Am venit din Vulcăneşti, de la sudul Moldovei. Nu am fost mai demult pe aceste meleaguri, e superb”. „Locuri minunate, stâncile impresionante - o frumuseţe”, spun turiştii.

Şi dacă turiştii din străinătate nu mai ajung la Orheiul Vechi din cauza pandemiei, fluxul de vizitatori din Republica Moldova a crescut, iar de aici şi unele probleme.

„Lipsă de cultură, în mare parte vorbim de fluxul haotic de maşini, parcarea neregulamentară, neachitarea taxei la intrarea pe teritoriul rezervaţiei. Cu angajaţii nu prea reuşim să facem faţă în a strânge gunoiul din urma vizitatorilor”, spune directorul rezervaţiei, Ion Ciobanu.   

Noul punct de atracţie al rezervaţiei este pavilionul expoziţional, care adăposteşte o adevărată comoară descoperită de arheologi în adâncul pământului, aici, la Orheiul Vechi.

„Obiecte din epoca de piatră, secolul 16, era noastră. Primele săpături s-au făcut în 1947, au fost reluate în 1968 şi multe obiecte le avem păstrate în fondul muzeului nostru, altele sunt la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău”, spune Nely Golea, ghid.

Alături de vestigiile arheologice este desfăşurată expoziţia „Mărturii din Gulag”.

„La iniţiativa Institutului ProMemoria, a Universităţii de Stat şi a Institutului de Istorie, am încercat să amenajăm această expoziţie dedicată celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor”, mai spune directorul rezervaţiei, Ion Ciobanu.

Acum, angajaţii se pregătesc pentru o nouă expoziţie cu obiecte descoperite recent pe teritoriul rezervaţiei, care va fi inaugurata pe 6 octombrie şi se va încadra în contextul evenimentelor consacrate Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Autor: trm.md
16.09.2020 Actual
550
0

Comentarii 0