Sursa imagine: tvrmoldova.md

Alexei Navalnîi a postat o fotografie de pe patul de spital din Berlin. „Ieri am respirat singur, toată ziua”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a postat astăzi pe Instagram o fotografie, de pe patul de spital din Berlin, unde este tratat, după ce a fost otrăvit cu substanţa Novichok.

Bună, sunt Navalnîi. Îmi e dor de voi. Încă nu prea pot să fac nimic singur, însă ieri am respirat singur, toată ziua, fără ajutor.  Fără niciun ajutor de ventilaţie mecanică în gât. Mi-a plăcut. Un proces uimitor de subevaluat. Îl recomand”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram.

Între timp, şeful serviciului extern de informaţii al Rusiei, Serghei Narîşkin, a spus marţi că Moscova nu are niciun stoc de Noviciok, tipul de agent neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, adăugând că are "întrebări" de adresat Berlinului.

Stocurile "au fost distruse în acord cu protocolul şi reglementările Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice" (OIAC), a spus Narîşkin, citat de agenţiile ruse de presă, precizând că a spune contrariul reprezintă o "dezinformare".

Narîşkin a mai dat asigurări că, "atunci că Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul rus, el nu avea nicio substanţă toxică în corp", adăugând că Rusia are, "în această privinţă, numeroase întrebări pentru partea germană".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că Moscova nu înţelege de ce nu a primit datele despre sănătatea opozantului pe care le-a cerut Berlinului.

Navalnîi, un critic neobosit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august şi a fost transportat în Germania pentru tratament, în comă indusă, două zile mai târziu.

Teste de laborator realizate separat în Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, creat de sovietici în anii '70. Liderii europeni au cerut o explicaţie din partea Kremlinului, care neagă orice implicare.

Autor: tvrmoldova.md
15.09.2020 Actual
400
0

Comentarii 0