Sursa imagine: Global Times/facebook

Coronavirus: Amânarea summitului UE-China programat în septembrie, în Germania

Summitul UE-China prevăzut în septembrie la Leipzig, în Germania, va fi amânat din cauza crizei noului coronavirus, a anunţat miercuri Berlinul, relatează AFP.

Cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele chinez, Xi Jinping, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au decis de comun acord că, "având în vedere situaţia generală a pandemiei, reuniunea nu va putea avea loc la data prevăzută", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului german într-un comunicat.

În consecinţă, acest summit prevăzut iniţial pentru 14 septembrie în Germania, care va asigura la acea dată preşedinţia prin rotaţie a UE, "trebuie să fie amânat", a adăugat el.

La jumătatea lui martie, UE şi China au mai fost nevoite să amâne din cauza pandemiei de coronavirus un summit prevăzut la Beijing la sfârşitul acelei luni.

Cele două summituri aveau ca obiectiv să dezvolte un nou parteneriat strategic în 2020 şi în special să promoveze mai mult liberul schimb între cele două regiuni.

Unul din cele mai tensionate subiecte între UE şi China se referă la dezvoltarea reţelei 5G în Europa, un punct de viu interes pentru chinezi.

Grupul Huawei este foarte activ în acest sector, dar ambiţiile sale sunt contracarate de Washington, care a exclus gigantul chinez din Statele Unite şi doreşte să fie interzis în UE invocând riscurile de spionaj în favoarea Beijingului.

Autor: agerpres.ro
04.06.2020 Actual
456
0

Comentarii 0