Sursa imagine: deschide.md

Platon pregătește să dea o lovitură Moldovei de 250 milioane de dolari. Și Dodon ar fi implicat

Afaceristul Veaceslav Platon, care a fost condamnat la ani greu de pușcărie pentru furtul miliardului, pune la cale o nouă lovitură financiară împotriva Moldovei, de pe urma căreia s-ar putea alege cu câștiguri grase și președintele Igor Dodon, cel care este interesat în eliberarea lui Platon.

O companie de avocatură din Ucraina „Veaceslav Lîci și partenerii”, cunoscută ca fiind foarte apropiată lui Platon, a informat oficial Guvernul de la Chișinău că clientul său, un cetățean ucrainean,  va pretinde despăgubiri în valoare de 250 de milioane de dolari în schimbul unor acțiuni pe care le-ar fi deținut la Moldova-Agroindbank și Moldinconbank.

Potrivit unui articol publicat pe siteul TVC, clientul nu este nimeni altul decât Igor Ciuiko, o persoană din anturajul lui Platon, cu care acesta a avut „afaceri” și în trecut. „Ziarul de Gardă” scria acum patru ani, că Ciuiko este avocat la biroul „VVD”, prin intermediul căruia Veaceslav Platon a făcut sau a încercat să facă afaceri murdare de milioane de dolari. O perioadă, Ciuiko a fost dat în căutare de autorităţile din Ucraina sub acuzația de escrocherii în proporţii deosebit de mari.

Articolul publicat pe siteul TVC menționează că solicitarea avocaților ucraineni vine în perioada în care autoritățile de la Chișinău par să întreprindă mai multe acțiuni pentru a-l elibera pe Platon din închisoare.

„Stoianoglo, după ce a fost surprins în discuții amicale cu inculpatul a ajuns încât să se comporte ca avocatul acestuia”, se menționează în articol.

Sursa citată scrie că noul atac asupra Moldovei face parte din acordul la care au ajuns Platon și Dodon pentru eliberarea afaceristului. Dodon ar urma să beneficieze de un „comision” de 100 de mil. USD și alte câteva zeci de milioane de dolari ar urma să fie oferite FSB-ului rus.

Și Platon a vorbit săptămâna trecută la TV8 că Moldovei i s-ar putea cere despăgubiri financiare de 300 sute mil. de dolari

„Schema ar urma să funcționeze în felul următor – Dodon și Stoianoglo se vor opune, cel mai probabil la Consiliul Suprem de Securitate, ca statul să plătească ucraineanului cele aproximativ 20 de milioane de dolari, acesta va ataca Moldova într-o instanță internațională, iar autoritățile, prin intermediul apropiaților lui Dodon, vor face în așa fel ca să piardă dosarul”, se arată în articol.

Autorii materialului menționează că schema ar fi început să fie aplicată. A fost modificată legislația, iar o persoană docilă lui Dodon a fost pus în CSM pentru a înclina balanța în favoarea lui Platon. Iar Procurorul General Stoianoglo, nu doar că va rămâne în istorie ca procurorul general care l-a eliberat pe principalul vinovat în furtul miliardului, dar și pe cel care este la un pas să mai jefuiască țara de 250 de milioane, se arată în articolul citat.
 

Autor: SV
Sursa: tvc.md
02.06.2020 Actual
1370
0

Comentarii 1

  • misa:

    De atata !
    Din 250 mil. Platon are de unde ii da si Porcului dodon !!
    Asa a fost eliberat si filat.

    02.06.2020 21:22