Sursa imagine: trm.md

Parlamentul a decis: Examenele naţionale de absolvire au fost anulate

Examenele naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea 2020, sunt anulate. 76 de deputaţi au susţinut, joi, proiectul de lege înaintat de Guvern cu scopul de a preveni riscul de îmbolnăvire cu „COVID-19” şi asigura securitatea, protecţia vieţii şi sănătăţii absolvenţilor. Unii deputaţi au propus ca examenul de bacalaureat să fie susţinut online, însă iniţiativa a fost respinsă.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a şi, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obţinute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obţinute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reuşesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum şi restanţierii din anii precedenţi vor putea susţine examenul în următoarea sesiune, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice şi în condiţiile stabilite de Ministerul educaţiei, culturii şi cercetării.

Ministrul Igor Şarov a menţionat că prezentul proiect are la bază axioma conturată în ultima perioadă că, în toate acţiunile sistemului educaţional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice şi anume – evitarea contaminării cu Coronavirus.

„Însăşi opţiunea privind anularea probelor de examen a constituit ultima soluţie analizată, iar propunerea acesteia a fost determinată urmare a excluderii celorlalte opţiuni”, a conchis ministrul.

Legea privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Autor: trm.md
22.05.2020 Actual
1113
0

Comentarii 0