Sursa imagine: pbservatorul.md

Angajaţii spitalului din Soroca cer plasarea instituţiei în carantină

Lucrătorii medicali solicită ca spitalul din Soroca să fie plasat în regim de carantină pentru că nu ar dispune de echipamente medicale şi de protecţie. Unii lucrători medicali ai instituţiei declară că spitalul nu poate fi unul strategic, deoarece nu există condiţii bune, iar mulţi doctori sunt infectaţi cu COVID-19. De cealaltă parte, ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu a declarat că situaţia este monitorizată de Ministerul Sănătăţii, iar administraţia spitalului menţionează că a încheiat contracte pentru achiziţionarea echipamentelor necesare.

Potrivit unor medici din spitalul Soroca, epicentrul erupţiei de coronavirus ar fi secţia de reanimare, iar sursa ar fi un pacient. Astfel, virusul a fost contractat de personalul medical, iar ulterior s-a propagat şi în alte secţii.
 
„Nouă ne pare foarte rau că am devenit spital strategic, noi singuri am ajuns la asta, ne-am infectat toţi şi suntem foarte mulţi, clar că suntem spital strategic şi ne pare rău că pacienţii noştri care ar fi putut să se trateze aici, sunt duşi prin alte spitale. Ar fi fost bine ca să fie închis spitalul pe două săptămâni ca să ieşim noi din carantină, spitalul de dezinfectat şi să o luăm de la zero”, a declarat Nina Spoialo, medic.
 
Lucrătorii spitalului mai spun că deşi spitalul era asigurat cu echipamentele necesare, nu s-au luat măsurile corespunzătoare pentru a proteja personalul medical. Din cauza faptului că la începutul lunii martie conducerea instituţiei medicale nu a conştientizat pe deplin pericolul pe care-l prezintă noul virus, nu a întreprins măsurile necesare de protecţie.
 
„Noi eram echipaţi şi pregatiţi, aveam şi 7000 de maşti, 50 de combenizoane, halate in jur de 300 de bucati, noi eram pregatiţi. Când s-a pornit fluxul de pacineţi, urgenţa venea şi aducea la fiecare jumătate de oră patru-cinci pacineţi suspecţi, nimeni nu ştia că era pacient bolnav de covid, evident că toate combinizoanele astea s-au dus timp de o zi şi s-a început cu halatele şi măşti”, a spus Nadejda Romanciuc, farmacist.
 
„Echipamente au fost, dar nimeni nu s-a gândit că o să ajungă până la atâta şi că virusul e atât de periculos. Acum după ordinul ministerului, spitalul e prefăcut pentru covid, ordinul noi l-am primit cu o zi înainte de a fi trasformat. Până atunci spitalul era de linia a doua, până acum noi trimiteam pacienţii în alte spitale care erau pregătite. Spitalul pentru covid, trebuie echipat cu aparataj şi cu echipament necesar”, a menţionat Valeriu Bordian, directorul spitalului din Soroca.
 
În schimb, ieri Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a luat decizia ca spitalul raional din Ştefan Vodă să fie închis în perioada 7 - 20 aprilie, în conformitate cu instituirea regimului de carantină în oraş şi în baza demersului autorităţilor administraţiei publice locale. Amintim că în Ştefan Vodă la fel ca şi oraşul Soroca a fost instituită carantina după ce a fost înregistrat un număr mare de cazuri de infecţie cu COVID-19. Mai mulţi soroceni au semnat o petiţie, în care solicită demiterea administraţiei spitalului din Soroca pentru că nu ar fi gestionat corect situaţia.
Autor: trm.md
07.04.2020 Actual
616
0

Comentarii 0