Sursa imagine: Profimedia

Violenţe extreme în New Delhi din cauza noii legi a cetăţeniei

Bilanţul violenţelor intercomunitare la New Delhi a crescut la cel puţin 20 de morţi şi 200 de răniţi, conform unui bilanţ reactualizat miercuri, acesta fiind unul dintre cele mai grave incidente din ultimele decenii în capitala indiană, potrivit France Presse.

Agitatori înarmaţi cu pietre, săbii şi uneori chiar pistoale seamănă de duminică haos şi teroare în zonele periferice cu majoritate musulmană din nord-estul metropolei indiene, la o distanţă de aproximativ 10 km de centru. Numeroşi muncitori migranţi săraci trăiesc acolo.
 
„189 de persoane au fost spitalizate, dintre care 60 sunt rănite de gloanţe”, a adăugat Sunil Kumar, responsabil medical de la spitalul GTB.
 
În numeroase incidente relatate de presa indiană, grupuri armate hinduse au atacat locuri şi persoane identificate ca musulmani. Mărturii concordante vorbesc despre bande strigând „Jai Shri Ram” (Trăiască zeul Ram), scrie Agerpres.
 
Un drapel hindus, cu imaginea zeului cu chip de maimuţă Hanuman, putea fi văzut miercuri dimineaţă pe o moschee de cartier care a fost incendiată. Înregistrări video filmate cu o zi înainte şi care circulă pe reţelele de socializare, pe care AFP le-a verificat, arată bărbaţi care se urcă în minaret pentru a smulge difuzorul şi a planta steagul sub urale.
 
Guvernatorul New Delhi i-a cerut premierului să desfăşoare armata

Îngrijorat de situaţia alarmantă, guvernatorul şef al New Delhi, Arvind Kejriwal, i-a cerut premierului Narendra Modi să instituie restricţii de circulaţie în zonă şi să desfăşoare armata.
 
„În pofida eforturilor depuse, poliţia este incapabilă să controleze situaţia şi să inspire încredere”, a apreciat guvernatorul. Menţinerea ordinii publice ţine de competenţa guvernului central din New Delhi, teritoriu cu statut special.
 
Muncitorii migranţi au fugit spre localităţile de orgine

De teamă pentru viaţa lor, muncitorii migranţi şi-au abandonat locuinţele pentru a reveni la siguranţa localităţilor lor de origine.
 
„Este mai bine să pleci decât să stai aici. De ce am vrea să murim aici?”, se întreabă retoric un croitor în drum spre satul său din statul vecin Uttar Pradesh.
 
„Oamenii se ucid unii pe alţii. Se împuşcă”, adaugă el.
 
Mărul discordiei - noua lege a cetăţeniei

Ciocnirile, care au coincis cu o vizită în India a președintelui american Donald Trump, au izbucnit la începutul acestei săptămâni între mii de persoane care au demonstrat pentru și împotriva noii legi a cetățeniei, introdusă de guvernul premierului Narendra Modi.
 
Noua lege accelerează procesul de acordare a cetăţeniei pentru minorităţile religioase din ţările vecine majoritar musulmane, dar îi exclude pe musulmani din lista comunităţilor care beneficiază de această facilitate.
 
Criticii spun că legea contravine Constituţiei seculare din India, care tratează toate persoanele egal indiferent de religia lor, şi că este un pas spre marginalizarea minorităţii musulmane din ţară.
 
Guvernul condus de partidul naţionalist Bharatiya Janata al premierului Modi, sau BJP, susţine că legea nu îi va afecta pe cetăţenii indieni, fie ei hinduşi sau musulmani.
 
Însă protestele, în mare parte paşnice până acum, continuă în diferite oraşe din ţară, având deseori în fruntea lor femei musulmane.
Autor: digi24.ro
26.02.2020 Actual
573
0

Comentarii 0