Sursa imagine: infotag.md

Parlamentul a aprobat raportul asupra privatizării acțiunilor statului în „Tutun-CTC”

Parlamentul a aprobat, joi, în ședința plenară Raportul asupra evaluării modului de pregătire și desfășurare a procesului de privatizare a acțiunilor ordinare nominative proprietate publică a statului emise de SA „Tutun-CTC”. Acesta a fost elaborat și prezentat de către Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice.

Potrivit agenției INFOTAG, deputatul Igor Munteanu a menționat că „începând cu anul 2008, Guvernul a încercat să scoată la privatizare pachetul majoritar de acțiuni al întreprinderii, dar în zadar”. Respectiv, valoarea acțiunilor a scăzut în fiecare an.
 
În același timp, el a amintit că „la organizarea ultimei licitații în anul 2018, a fost luat în calcul doar prețul propus de investitor”, investițiile ulterioare nici măcar nu au fost luate în considerare.
 
„Acum este greu de spus dacă decizia privind privatizarea a fost una corectă sau greșită. Având în vedere starea deplorabilă a întreprinderii, probabil atunci aceasta era singura cale de ieșire din această situație. Partea pozitivă este că statul a reușit să încaseze 168 de mil. lei la buget, iar întreprinderea funcționează și în prezent. Pe de altă parte, având în vedere infrastructura întreprinderii, care are un scop dual (și militar), suma respectivă a fost estimată a fi mult mai mică decât costul real”, a spus Munteanu.
 
De asemenea, el a menționat că spre deosebire de alte „privatizări, în cazul „Tutun-CTC”, compania proprietară („Le Bridge”), în luna iulie, a trimis Guvernului o scrisoare cu privire la rezilierea contractului, fără a prezenta careva pretenții față de stat, dar mai apoi starea de spirit din companie s-a schimbat și momentul a fost ratat”.
 
Cu toate acestea, el a menționat că „în situația actuală, nu este necesară rezilierea contractului de parteneriat public-privat, însă Ministerul Economiei trebuie să monitorizeze cu atenție activitățile întreprinderii”.
 
Conform rezultatelor raportului, comisia consideră că este necesar „să contacteze autoritățile de aplicare a legii pentru a începe o anchetă pe numele oficialilor ale căror acțiuni sau inacțiuni au dus la degradarea și distrugerea întreprinderii de stat și la derularea procesului de privatizare”.
 
La începutul anului 2019, cel mai mare combinat de tutun din Moldova – „Tutun-CTC” – a fost vândut companiei cu capital străin „Le Bridge Corporation Limited” la preţul de 167,7 mil. lei ($9,8 mil.). Contractul de vânzare-cumpărare a 90,806% din acţiunile statului la combinat a fost semnat pe 11 ianuarie 2019 în baza rezultatelor unui concurs, iar întreaga sumă îndată fiind achitată la bugetul de stat.
Autor: Infotag
14.02.2020 Actual
4722
0

Comentarii 0