Sursa imagine: infotag.md

Moțiune simplă împotriva ministrului Ciocoi

Deputații din facțiunile de opoziție de dreapta - Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. Drept motiv au servit declarațiile impertinente ale ministrului legate de evenimentele din 1992.

După cum transmite corespondentul INFOTAG din Parlament, un proiect de rezoluție în acest sens a prezentat, joi, deputatul Chiril Moțpan. Documentul condamnă poziția exprimată anterior de ministrul Aureliu Ciocoi cu privire la rolul Federației Ruse în conflictul armat din Transnistria din 1992.
 
Săptămâna trecută, Aureliu Ciocoi a spus că „Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge”. Acest lucru a provocat nemulțumirea participanților la conflictul armat, care au organizat un șir de proteste. Ei consideră că ministrul Ciocoi „a denaturat rolul Rusiei, care a fost de partea separatiștilor transnistreni”.
 
„Poziția exprimată de ministrul Ciocoi este demnă nu doar de condamnarea publică, ci și de urmărirea penală. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Respectiv, declarațiile neconstituționale ale ministrului Afacerilor Externe pot fi percepute ca o recunoaștere indirectă a faptului că Transnistria și „autoritățile” sale fac parte din politica externă a Moldovei. O astfel de poziție ar trebui pedepsită nu numai din punct de vedere politic, ci și penal”, se arată în proiectul de rezoluție.
 
De asemenea, Chiril Moțpan a menționat că „în ultimele luni, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a permis o recesiune semnificativă în procesul integrării europene”.
 
„Toate realizările din 2010-2014, inclusiv semnarea Acordului de asociere cu UE și obținerea regimului liberalizat de vize, au fost compromise de politici oportuniste și ideologice care nu au nicio legătură cu interesele naționale. În loc de o politică externă echilibrată, autoritățile au recurs la imitarea integrării europene, permițând încălcări grave ale standardelor europene în domeniile drepturilor omului, independenței mass-media și justiției”, a spus el.
 
Potrivit lui, „politica externă promovată actualmente de RM conduce la izolarea internațională a țării și este utilizată ca instrument ideologic, întrucât este concepută pentru a asigura interesele altor state, ci nu a Republicii Moldova.
 
De asemenea, acesta afirmă că „ministrul a delegat în mod deliberat responsabilitățile de a gestiona politica externă președintelui țării, deși puterile sale în acest sens sunt limitate de Constituție”.
 
„Toate acestea se întâmplă pe fundalul încălcărilor grave ale Constituției privind atribuțiile șefului statului în domeniul politicii externe. Președintele dă indicații și, practic, stabilește după ce fel de politică externă se va ghida țara. Potrivit Constituției, Guvernul elaborează și propune Parlamentului prioritățile strategice ale politicii externe, precum și îndeplinește prioritățile aprobate prin intermediul MAEIE”, a explicat el.
Având în vedere cele expuse, opoziția înaintat o moțiune împotriva lui Aureliu Ciocoi și a cerut demisia acestuia din funcția de ministrul de Externe și Integrării Europene.
 
Conform legislației, pentru a iniția un vot de încredere este nevoie de inițiativa legislativă a cel puțin 15 membri ai Parlamentului. În cazul în care proiectul de rezoluție este prezentat Parlamentului, acesta trebuie să audieze ministrul în termen de 14 zile de la data inițierii votului de încredere. Decizia privind demisia unui membru al Guvernului are loc cu votul majorității numărului de deputați prezenți la ședință. Data examinării votului de încredere va fi stabilită în cadrul unei ședințe a Biroului permanent al Parlamentului.
Autor: Infotag
13.02.2020 Actual
770
0

Comentarii 0