Sursa imagine: ipn.md

Filat către Maia Sandu: În sentința mea de condamnare nu este stabilit prejudiciul

Fostul premier și fostul lider al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, susține că în sentința sa de condamnare, pe care o consideră una ilegală și motivată politic, nu este stabilit prejudiciul. Astfel politicianul i-a răspuns fostei sale colege de Guvern, președinta PAS, Maia Sandu, la întrebarea „unde sunt banii din frauda bancară?”. Vlad Filat spune că i-au fost confiscate bunuri cu valoare mai mare decât suma care i-a fost imputată în condamnare, transmite IPN.

„O sentință dată de către judecățile lui Plahotniuc văd că este folosită cu foarte mare ardoare. Dar în această sentință nu este stabilit prejudiciul. Mie mi-au fost confiscate bunurile dobândite începând cu anul 1994, 1996, 1998, 1999. Bunurile care au fost confiscate ca valoare sunt mai mari și depășesc cu mult acea sumă imputată mie”, a explicat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV. Politicianul spune că a fost deposedat de aceste bunuri și întrebarea „unde sunt banii?” este una haioasă. Potrivit lui, Maia Sandu, care într-o emisiune televizată, recent, i-a adresat această întrebare lui Vlad Filat, ar trebui să fie mai informată și mai atentă pentru că asemenea afirmații sunt calomnioase.
 
Despre revenirea în politică, Vlad Filat spune că aceasta este o decizie deloc simplă și încă nu s-a hotărât ce va face în acest sens. Totuși, fostul premier spune că se va implica plenar în campania electorală pentru alegerile parlamentare de la Hâncești. „Voi împreună cu colegii mei din PLDM care au suferit enorm. Dacă vreți, este datoria mea morală să-i sprijin și să-i ajut cu ceea ce pot. În cazul dat, o să fiu implicat plenar în aceste alegeri de la Hâncești. Și eu sper foarte mult că voi avea posibilitatea să am dezbateri inclusiv cu doamna Sandu în această campanie electorală”, a afirmat Vlad Filat.
 
Politicianul spune că nu are nicio interdicție de a participa la alegerile prezidențiale din acest an, dar nu are niciun interes. „Exclud 100% faptul de a candida, dar nu voi fi pasiv și voi urmări ce se va întâmpla în Republica Moldova”, a explicat fostul premier.
 
Vlad Filat îndeamnă politicienii din partidele de dreapta să fie raționali, iar aceasta ar însemna că ambițiile și declarațiile mai picante să fie lăsate într-o parte. Potrivit lui, dacă se dorește cu adevărat ca în alegerile prezidențiale candidatul de centru-dreapta să învingă, atunci acest candidat trebuie să aibă capacitatea să acumuleze voturile necesare în turul doi pentru a deveni președinte. „Dacă în 2016 candidatul la prezidențiale era Andrei Năstase, domnul Năstase era președinte. Nu mă bazez pe experiență, mă bazez pe cifre, matematică pe care poate să o facă fiecare. Asta este interesant pentru viitor, să nu se repete anumite situații”, a explicat politicianul. În opinia lui, ideea candidatului unic susținut de toate partidele este singura care ar putea să ducă la victorie în turul doi.
 
Fostul premier a comentat și afirmațiile că președintele Igor Dodon ar vrea să devină un nou Plahotniuc, încercând să obțină cât mai multă putere în Republica Moldova. „Un alt Plahotniuc cred că în raza a vreo șase mii de kilometri nu există. Și eu nu spun lucrurile acestea din cauza faptului că am fost în pușcărie și că am avut de suferit. Eu spun pentru că acest om este într-adevăr periculos pentru societate. Eu nu cred că cineva în Republica Moldova îi va lua locul sau va putea fi ca el”, a notat politicianul.
 
Vlad Filat recunoaște că are un sentiment de vinovăție și îi pare foarte rău că nu a reușit să facă ceea ce a promis oamenilor.
 
Fostul prim-ministru Vlad Filat care a fost condamnat la nouă ani de închisoare a fost eliberat din detenție pe 3 decembrie 2019.
Autor: IPN
13.02.2020 Actual
2996
0

Comentarii 0