Sursa imagine: ipn.md

Aleșii poporului își prezintă inițiativele pentru noua sesiune a Parlamentului

În noua sesiune parlamentară, care urmează să înceapă în luna februarie, deputații vor pune accent, în primul rând, pe proiectele care vor viza domeniul social. În topul priorităților se vor afla și lupta contra corupției, reforma justiției și domeniul economic. Despre aceasta au anunțat deputații Sergiu Sîrbu, Igor Grosu și Vlad Batrîncea la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că și-ar dori ca în 2020 Parlamentul să fie mai activ și mai aproape de cetățeni. Potrivit lui, ar fi foarte bine să fie fortificat controlul parlamentar al legilor deja votate. „Noi votăm legi bune, dar nu controlăm cum ele se execută. Ar fi bine ca acele legi bune să fie executate întocmai ca cetățenii să simtă beneficiile oricărui proiect”, a afirmat Sîrbu. Potrivit lui, PDM va continua să promoveze și să susțină proiectele economice și sociale care au fost înaintate în ultimii trei ani. „Vom înregistra inițiative proprii din domeniul economic, social care să vină să îmbunătățească calitatea vieții și să controlăm cum ele se execută. Este foarte important să lăsăm disputele politice, este foarte important să lăsăm subiectele sensibile la o parte, să învățăm să ne auzim unii pe alții, să lăsăm presiunile, intimidările și amenințările, care, cu regret, mai persistă”, a continuat democratul.
 
Igor Grosu, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în Parlament, susține că formațiunea pe care o reprezintă va continua agenda legată de combaterea corupției. Pe dimensiunea socială, PAS va propune compensații pentru a oferi sprijin celor vizați de scumpirile la transportul interurban. „Noi o să venim cu inițiative privind compensațiile, în special, pentru cei care sunt mai afectați, mă refer aici la bătrâni, dar și cei care fac naveta între satele lor și centrul raional, atunci când merg la medic, la muncă”, a concretizat Igor Grosu. De asemenea, deputații din PAS se vor concentra și pe domeniul medicamentelor, în special, pe „mafia medicamentului”. Deputatul a mai menționat că se va propune ca femeile să primească plata pentru concediul maternal în baza salariului mediu pe economie, dar nu salariului minim. Proiectele pe care le va înainta PAS se vor referi și la plăți pentru persoanele care îngrijesc de persoane cu dizabilități. O altă direcție pe care se va axa PAS, spune Igor Grosu, va fi susținerea administrației publice locale și dezvoltarea localităților rurale.
 
Deputatul PSRM, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea susține că, în primul rând, socialiștii vor pune accent pe reforma justiției și îmbunătățirea condițiilor în sistem. Totodată, deputatul spune că pentru PSRM este important ca pe agenda Parlamentului să figureze mai multe proiecte legate de sfera social-economică. „În primul rând, proiecte care vin să îmbunătățească în mod real, nu declarativ, nivelul de viață al cetățenilor. Și aici vrem să conlucrăm cu Guvernul, în sensul ca să aducem în Parlament cât mai multe proiecte de legi ce vizează sistemul de pensii, asistența socială”, a menționat parlamentarul. Potrivit lui, socialiștii urmează să înregistreze în legislativ mai multe proiecte de legi care se vor referi la domeniul medicinei, sistemului de achiziții în farmaceutică.
 
Editorialistul Nicolae Negru susține că există un program guvernamental și majoritatea parlamentară ar trebui să țină cont de el. Totodată, jurnalistul spune că programul respectiv conține multe idei preluate din programul politic al Partidului Socialiștilor. „E an electoral, trebuie să ținem cont. Mie mi se pare cam ciudat că nu se vorbește despre economie, se vorbește despre social, despre faptul că oamenii trebuie să trăiască mai bine, dar cum obținem noi acest trai mai bun? Fără economie, fără investiții străine?”, se întreabă editorialistul. Potrivit lui, bugetul pentru 2020 a fost aprobat cu un deficit foarte mare și dacă nu se vor găsi bani pentru acoperirea lui, atunci nu este clar pe ce va pune accent guvernarea: pe indemnizații și salarii sau pe investiții în dezvoltarea Republicii Moldova.
 
Sesiunea de primăvară a Parlamentului va începe în luna februarie.
Autor: IPN
23.01.2020 Actual
861
0

Comentarii 0