Sursa imagine: stiri.md

Nagacevschi, surprins de declarațiile privind „riscul ca justiția să ajungă sub controlul politic”

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, şi-a exprimat surprinderea faţă „critica unor exponenţi politici (PAS – „I.”), care invocă pretinsul risc de preluare a controlului politic asupra justiției” în urma reformei justiţiei, desfăşurate de autorităţi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul a menţionat pe reţelele sociale că „abordarea publică a instrumentului de evaluare a judecătorilor nu are niciun substrat factologic rezonabil”.
 
„Nu este clar cum ar putea fi subjugat sistemul judecătoresc de către politic, din moment ce tot procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de evaluare urmează să fie formată de către Comisia de monitorizare, ce ar urma să aibă în componența sa 5 experți internaționali și 5 experți naționali din afara sistemului politic”, spune Nagacevschi.
 
Potrivit lui, „fosta guvernare a promovat instrumentul de evaluare a judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției RM și standardelor internaționale” şi „niciun exponent al partidelor politice care critică nu a venit până în prezent cu vreo propunere de ajustare a propunerii de proiect sau propuneri alternative”
 
„Mesajul actorilor politici este imprevizibil, or, aceștia, pe de o parte, spun că sistemul judecătoresc este subordonat și corupt, fiind necesară o intervenție urgentă, iar pe de altă parte, declară că se încearcă o resubordonare a sistemului judecătoresc”, a menţionat ministrul.
 
El a dezminţit acuzația că sistemul politic a renunțat la evaluarea procurorilor, „aceasta fiind o prioritate a guvernării pentru revigorarea sistemului procuraturii”.
 
„Îndemn toți actorii politici să se consolideze asupra scopului comun, să promoveze politici în interesul țării, dar nu în interes îngust de partid”, a conchis ministrul.
Autor: Infotag
21.01.2020 Actual
999
0

Comentarii 0