Sursa imagine: moldpres.md

Avertizarea de gheață subțire rămâne în vigoare până pe 24 ianuarie

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins până pe 24 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn, transmite MOLDPRES.

Potrivit hidrologilor, “în râurile mici, cursurile de apă şi bazinele acvatice din țară se va menţine formarea de gheaţă - la mal şi năboi, iar pe unele bazine acvatice se va păstra podul de gheață”.
 
Gheața este subțire, ieșirea pe ea prezintă pericol, în acest sens salvatorii atenţionează populaţia să dea dovadă de prudenţă în preajma surselor acvatice. Avertismentul este adresat în primul rând părinţilor de minori, cărora li se recomandă să fie foarte atenţi şi să monitorizeze unde se joacă copiii lor. 
 
De asemenea, salvatorii au avertizat cetăţenii care intenţionează să se scalde în bazine acvatice deschise, conform unor tradiţii de Bobotează. Aceştia trebuie să fie prudenţi şi să respecte anumite reguli de securitate, iar scăldatul de Bobotează se va face doar în locurile special pregătite şi amenajate cu această ocazie.
 
Totodată, este indicat ca în preajma acestor locuri să fie organizate ospătării ambulante cu băuturi şi gustări uşoare fierbinţi. Intrarea în apa rece se va face în grupuri mici, pentru a evita rupturile de gheaţă şi accidentele cauzate de acestea. De asemenea, este interzis accesul minorilor fără supravegherea părinţilor. În acelaşi timp, este categoric interzis la locul de scăldat consumul de băuturi alcoolice tari, scăldatul persoanelor în stare de ebrietate, celor care au anumite probleme de sănătate, mai ales bolnavilor cu maladii cronice respiratorii şi cardiovasculare.
 
În zilele de Ajunul Bobotezei şi Bobotează, sărbătorite sâmbătă şi duminică, 18-19 ianuarie, meteorologii prognozează maxime termice, pe timp de noapte, de minus 7 grade de ger. Ziua, mercurul termometrelor se va ridica până la 5 grade Celsius, fără precipitaţii.
 
În acest sfârşit de săptămână, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Boboteaza, care semnifică Botezul Domnului în apa Iordanului. În biserici vor fi oficiate liturghii şi se va face agheasma. Cei mai curajoşi enoriaşi se vor scălda în apa sfinţită în lacuri, iazuri şi alte bazine acvatice deschise, conform unei tradiţii, care spune că astfel „oamenii îşi întăresc duhul şi sunt norocoşi tot anul”.
Autor: Moldpres
17.01.2020 Actual
1042
0

Comentarii 0