Sursa imagine: ipn.md

Pavlovschi: Eliberarea lui Vlad Filat este singura soluție

Juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CtEDO, fost procuror, fost ministru al justiției, este de părere că încheierea primei instanțe pe cazul fostului premier Vlad Filat și eliberarea lui din detenție este singura soluție echitabilă, având în vedere lipsa de transparență a procesului de judecată prin care a fost condamnat politicianul. Juristul spune că ar prefera să vadă în cazul dat o sentință de achitare, transmite IPN.

„Cazul lui Filat este unul destul de specific. Este un caz ieșit din comun atât reieșind din personalitatea lui, cât și infracțiunea care îi este imputată. Este ușor explicabil de ce acest caz atrage atât de multă atenția din partea societății, inclusiv din partea politicului. Noi trebuie să acceptăm un postulat: că în țara noastră examinarea acestor chestiuni ține de competența instanțelor de judecată, indiferent dacă ne place sau nu”, a declarat Pavlovschi în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.
 
Totodată, juristul susține că declarațiile politicienilor făcute pe marginea acestui caz ar putea fi interpretate ca presiuni asupra instanței de judecată care ar putea fi pusă în situație să examineze cazul în recurs. „În lipsă de probe certe, nu este corect de ieșit cu acest gen de aluzii, de scandalizat societatea. Funcționarii trebuiau să întreprindă măsuri de verificare a acestor suspiciuni și după aceasta să iasă cu declarații. Mergând pe această cale, ei cumva exercită presiune asupra instanței de judecată. Această încheiere poate fi contestată și judecătorii pot interpreta aceste declarații drept o formă de exercitare a presiunilor indirecte asupra instanțelor de judecată, ceea ce, din punctul meu de vedere, este inadmisibil”, este de părere Stanislav Pavlovschi.
 
Pe de altă parte, el afirmă că, în timp ce societatea a început să „fiarbă” la acest subiect, politicienii nu puteau să păstreze tăcerea pentru că aceasta ar fi însemnat un acord tacit.
 
În opinia juristului, dacă hotărârea de eliberare a fostului premier nu va fi anulată de instanța ierarhic superioară, atunci există probabilitatea în proporție de 99,9% că Vlad Filat se va implica în politică. „Dacă ei o să înceapă să analizeze la rece situația politică creată odată cu eliberarea domnului Filat, o să vadă că el creează probleme, în primul rând, pe segmentul drept al vieții politice din Moldova. Pe segmentul drept a apărut o persoană foarte politică. Cui îi convine aceasta este foarte greu de spus”, a declarat Pavlovschi. Următorul pas politic ar putea fi ca Vlad Filat să se victimizeze în baza dosarului în care a fost condamnat.
 
În opinia lui, în ultimul timp, liderii de pe partea dreaptă a eșichierului politici s-au „dezumflat” și a apărut o oarecare pasivitate în comportamentul lor, iar puterea președintelui Dodon crește cu fiecare zi. „S-a creat un dezechilibru în viața politică. Odată ce domnul Filat a fost pus pe partea cealaltă a balanței, dezechilibrul a început să se corecteze”, a continuat juristul.
 
Marți, 3 decembrie, Vlad Filat a fost eliberat din arest în baza unei încheieri a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Fostul premier a fost reținut în octombrie 2015. Pe 27 iunie 2016 a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, fiind deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Vlad Filat pledează nevinovat.
Autor: IPN
05.12.2019 Actual
2725
0

Comentarii 0