Sursa imagine: moldpres.md

14 persoane au murit în ultimii doi ani după ce s-au intoxicat cu pesticide

În ultimii doi ani, în țară au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. În 36% din cazurile de intoxicaţii au fost implicaţi copii, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în ultima perioadă, atât în Republica Moldova, cât și în țările vecine, a crescut cazurile de intoxicații acute cu fosfură de aluminiu, care este un pesticid ieftin, eficient și utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor, la dezinsecţie şi deratizare și care în rezultatul utilizării intră în contact cu umiditatea atmosferică, eliberând gaz de fosfură. Astfel, există riscul apariției consecinţelor grave, cu afectarea severă a organismului.
 
Specialiştii ANSP anunţă că fosfura de aluminiu afectează practic toate organele din organism, toxicitatea apare în rezultat al ingerării acesteia sau prin inhalare, absorbție la nivelul pielii sau prin pătrunderea substanței prin leziuni. După ingerare, pesticidul eliberează rapid fosfină, un gaz toxic, în stomac, ceea ce provoacă o intoxicație sistemică. Sunt afectate de obicei inima, plămânii, rinichii și ficatul. Intoxicația se manifestă prin aritmii cardiace, amețeli, stări de greață, vomă, cefalee şi slăbiciune. Pentru e evita intoxicaţiile, specialiştii recomandă utilizatorilor să verifice minuţios etichetele pesticidelor şi să urmeze corect instrucţiunile de utilizare.
 
Datele ANSP arată că în perioada anilor 2016-2018, în țară au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. Din numărul total de intoxicații, în 144 de cazuri sau 36%, au fost implicaţi copii, fiind înregistrate trei decese.
Autor: Moldpres
02.12.2019 Actual
581
0

Comentarii 0