Sursa imagine: trm.md

Medicii îndeamnă populația să evite consumul de ciuperci

Medicii îndeamnă populaţia să evite consumul de ciuperci de pădure şi să le procure doar din locuri autorizate. În caz contrar ele pot provoca intoxicaţii severe, iar netratarea la timp poate avea consecinţe grave pentru sănătate, suţine Stela Bradu, medic igienist din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Ciupercile pe care nu le cunoaşteţi sau vă provoacă suspiciuni nu le preparaţi şi mai ales nu le degustaţi în formă crudă. Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumului de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate, nu colectaţi ciupercile chiar şi cele cunoascute din parcurile orăşeneşti, scuare, din vecinătatea drumurilor, căilor ferate, gunoişte. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile. Nu implicaţi în procesul de colectare copiii. Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor. Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare. Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu sunt indispensabile din alimentaţie” a spus pentru Radio Moldova Actualităţi, Stela Bradu.
 
Potrivit ei, în ultimii ani chiar şi ciupercile comestibile sunt nocive, asta pentru că depinde de locul unde cresc. Oamenii înă au păreri împărţite în acest sens.
 
„Dacă sunt bune le procur, dacă nu, atunci nu le iau. Le cumpăr de la piaţa autorizată sau din magazine. „Din bătrâni ştiu că la fierbere pun o ceapă, iar dacă ceapa se învineţeşte atunci ciupercile nu sunt bune.” „Eu ne le cunosc”, susţin oamenii.  
 
Conform datelor ANSP, de la începutul anului 2019, au fost înregistrate 55 de cazuri, cu afectarea a 63 de persoane, inclusiv 7 copii şi un deces, la o persoană matură. Cazurile au fost înregistrate în municipiul Chişinău, raioanele Teleneşti, Şoldăneşti şi Străşeni. 
Autor: trm.md
01.11.2019 Actual
807
0

Comentarii 0