Sursa imagine: reuters.com

FMI menține prognoza creșterii economice a Moldovei, dar are o prognoză mai pesimistă în privința inflației

În anul 2019, creşterea economică a Moldovei va constitui 3,5%, iar inflaţia va fi de 4,9%. Acestea sunt prognozele incluse în raportul din octombrie al Fondului Monetar Internaţionale „Perspectivele dezvoltării economiei mondiale (World Economic Outlook), publicat la Washington.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în raportul precedent, din aprilie, prognozele FMI referitoare la creşterea PIB-ului Moldovei erau similare, în timp ce prognoza ratei inflaţiei era mai optimistă, de 3,3%. În ceea ce priveşte deficitul contului curent, prognoza acestuia a fost majorată de la 7,7% la 9,1% din PIB.
 
Pentru 2020, experții Fondului estimează în Moldova o creștere a PIB-ului de 3,8%, o rată anuală a inflației de 5,7% și un deficit al contului curent de 8,9%.
 
În ceea ce privește economia globală, FMI estimează că aceasta va crește în acest an doar cu 3%, deși prognoza anterioară era de 3,3%. Pentru 2020, prognoza a fost redusă de la 3,6% la 3,4%.
 
Experții susţin că situația actuală ţine de tensiunile în sfera comerțului dintre SUA și China, precum și de încetinirea bruscă în industria prelucrătoare şi auto. Ei afirmă că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea duce la faptul că Statele Unite vor pierde până la $200 mlrd., iar economia globală – până la $850 mlrd.
 
După cum a informat anterior INFOTAG, în 2018, prognozele FMI cu privire la Moldova, deși au fost revizuite de mai multe ori, nu s-au adeverit. PIB-ul republicii nu a crescut cu 3,8%, ci cu 4,5%, iar inflaţia nu a fost de 3,6%, ci de 0,9%.
Autor: Infotag
17.10.2019 Actual
726
0

Comentarii 0