Sursa imagine: ipn.md

Maia Sandu a efectuat prima vizită în Găgăuzia de când e prim-ministru

Șoseaua de ocolire a orașului Comrat și singura școală cu predare în limba română din Găgăuzia au fost printre obiectivele vizitei pe care premierul Maia Sandu a efectuat-o în Găgăuzia pe 11 octombrie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Maia Sandu a inspectat șantierul de lucru al centurii de ocolire a orașului, care va avea o lungime de 18,3 km, iar costul proiectului se estimează la 30 de milioane de euro, oferite de către Banca Europeană de Investiții. Lucrările au început în luna februarie 2019 și urmează să se încheie în ianuarie 2022. ,,Sper că realizarea acestui proiect va fi un exemplu pozitiv. Noi avem foarte multe drumuri de reparat. Astfel, acele companii care vor demonstra că își îndeplinesc angajamentele contractuale au șansa să câștige și alte contracte în Republica Moldova. În anii următori, vom continua să investim în reparația drumurilor, prin alocarea banilor din bugetul de stat, dar și prin finanțare de la donatorii externi”, a spus Maia Sandu.
 
Maia Sandu a fost și la evenimentul legat de aniversare a 55-a de la fondarea Liceului Teoretic „Nicolae Tretiacov”, în care își fac studiile peste o mie de elevi. Potrivit comunicatului, premierul a felicitat profesorii și le-a mulțumit pentru dedicația profesională și pentru investiția lor în educarea generațiilor viitoare.
 
Primi-ministrul a adus o veste bună pentru elevii și profesorii de la Liceul „Mihai Eminescu” , unica instituție cu predare în limba română din Comrat: Guvernul României a aprobat alocarea a circa 780 de mii de lei din Programul de asistență pentru Republica Moldova, bani necesari pentru construcția unui bloc de studiu adiacent Liceului. Astfel, în câteva luni va începe construcția clădirii. Totodată, contribuția autorităților Găgăuziei, în acest scop, va constitui circa 9 milioane de lei.
 
De asemenea, Maia Sandu a discutat cu autoritățile publice locale din regiunea autonomă Găgăuzia. „Lucrez cu administrațiile publice locale din 1994, dar niciodată situația nu mi-a părut mai complicată decât acum. Am înțeles că prioritățile regiunii dumneavoastră sunt exact ca și cele ale întregii țări: locuri de muncă, salarii mai mari, servicii de calitate. Noi depunem tot efortul pentru a crea aceste condiții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și muncim din greu ca să reușim să facem acest lucru cât mai curând”, a declarat Maia Sandu.
 
Potrivit comunicatului, în cadrul întrevederii cu bașcanul Găgăuziei, Maia Sandu a fost invitată să organizeze o ședință a Guvernului în Găgăuzia. La rândul ei, Maia Sandu a dat asigurări că în scurt timp se va finaliza planul de acțiuni al Executivului pentru regiunea autonomă, iar ulterior va fi efectuată o vizită în Găgăuzia cu toată echipa Guvernului.
Autor: IPN
12.10.2019 Actual
1127
0

Comentarii 0