Sursa imagine: imagine simbol

Partidele care ar obține cele mai multe voturi la alegeri

Un nou sondaj prezentat astăzi confirmă prognozele pentru alegerile locale din 20 octombrie. Totuși, la Chișinău, distanța dintre candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și cel al Blocului Acum, Andrei Năstase, este în creștere. 

Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor  îl cotează pe Ion Ceban cu 38%, iar pe Andrei Năstase cu 25 la sută, ei fiind urmați de istoricul Octavian Țîcu, susținut de Partidul Unității Națională –  cu 5,6%, și de fostul primar de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă.

Ceilalți candidați sunt cotați cu 3 și mai puține procente – este vorba de Valeriu Munteanu, de la Uniunea Salvați Basarabia, Ivan Diacov, de la formațiunea Partidul Nostru, democratul Vladimir Cebotari și candidatul Partidului ȘOR, Valeri Klimenko.  Aproape 20% dintre respondenți nu au exprimat o opțiune de vot.

Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu a menționat că în comparație cu un sondaj realizat anterior, diferența dintre Ion Ceban și Andrei Năstase a crescut.

Partidul Socialiștilor ar obține cele mai multe voturi și în Consiliul municipal – 30%, Blocul Acum – 23 la sută, Partidul Liberal – peste 7%.

Și la nivel național, Partidul Socialiștilor ar fi votat de 30% dintre participanții la sondaj, Blocul Acum – 23%, Partidul Democrat – 7,6%, urmat de formațiunea Partidul Nostru și Partidul Comuniștilor.

În altă ordine de idei, sondajul mai relevă o creștere ușoară a numărului de cetățeni care optează pentru o reformă teritorial-administrativă, ce presupune reducerea numărului actual de raioane. Totuși, peste jumătate din respondenți consideră că autoritățile locale ar trebui să fie controlate mai mult de cele centrale.

De asemenea, potrivit sondajului, aproape jumătate din respondenți susțin că în prezent trăiesc mai greu decât în perioada sovietică și doar 13% au declarat că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit.

Sondajul a fost efectuat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1195 de respondenți la nivel național și 1187 în municipiul Chișinău.

Autor: radiochisinau.md
11.10.2019 Actual
774
0

Comentarii 0