De ce sportul moldovenesc e dominat de ruşi?

Deseori suntem prea ocupati cu politica si de alte lucruri importante care credem ca vizeaza direct modul nostru de viata si comportamentul intregii societati. Problemele aste mari deseori le acopera pe cele mai putin prioritare, dar care nu pot fi ignorare, scrie Andrei Fornea pe blogul sau.

O sa revin la un subiect care ma deranjeaza de foarte mult timp, si anume rusificarea sportului moldovenesc. Apare intrebarea, de ce limba rusa e limba de comunicare la nationala Moldovei de fotbal, de baschet, cea de volei si multe alte cluburi sportive? De ce selectionata de fotbal a Moldovei a fost condusa de Dobrovolsky si foarte multe cluburi sportive au antrenori rusi?

Pentru a veni cu exemple mai concrete: echipele feminine si masculine de volei la fete ale universitatilor UTM, USM, ASEM au antrenoare ruse. Clubul Sportiv "Speranta" care antreneaza sute de tineri, au antrenori in proportie de 70% rusi. Acestea sunt cele mai importante echipe care formeaza campionatul intern de volei. Ca sa nu mai vorbesc de inot, ciclism si atletism.

Am fost duminica la o competitie sportiva si aveam impresia ca doar tinerii rusii se antreneaza in Republica Moldova. Nu vreau sa exagerez, dar cred ca problema vine de la antrenor, iar sportivii moldoveni nu ar indrazni sa le dea o lectie de romana acestora.

Cum sa explicam faptul ca siteul oficial al Federatiei de Baschet din Moldova este doar in limba rusa, fara nicio alta optiune?!

Asta-i realitatea. Probabil e cu mult mai dura decat am reusit eu sa o observ eu. Apreciez orice tanar din Moldova care practica sportul, indiferent de nationalitate si pana la urma conteaza performanta pe care o obtii si nu modalitatea prin care atingi succesul. Totusi, imi pare rau ca antrenorii rusi impun limba rusa ca limba de comunicare absolut toturor elevilor. Nu stiu cum putem schimba acest comportament, dar nu-i deloc bine!

In imagine: Olga Cristea - vicecampioana la Campionatul Mondial de juniori mici (Vancouver, 2005)

Autor: Andrei Fornea
Sursa: andreewmd.wordpress.com
02.11.2010 Opinii
3384
0

Comentarii 0