Sursa imagine: YouTube

CNA: Anularea scutirii de TVA în magazinele duty-free atentează la conceptul duty-free | VIDEO

Anularea scutirilor de TVA și accize pentru mărfurile comercializate în magazinele, barurile şi restaurantele amplasate în zona intrării pe teritoriul Moldovei atentează la unitatea conceptului de ”duty-free”. Informația se conține în raportul de expertiză al Centrului Național Anticorupție asupra proiectului de modificare a Codului fiscal și al Codului Vamal în acest sens. Raportul a fost publicat după ce documentul a primit avizul pozitiv al Guvernului și a fost votat de Parlament în prima lectură.

Anularea scutirilor de TVA și accize pentru mărfurile comercializate în magazinele, barurile şi restaurantele amplasate în zona intrării pe teritoriul Moldovei atentează la unitatea conceptului de ”duty-free”.

În Raport se menționează că urmare a implementării proiectului se vor crea premise de atentare la unitatea conceptului de ”duty-free”, deoarece vor exista unități duty-free beneficiare de facilități fiscale – cele amplasate la ieșirea din țară și unități duty-free fără careva facilități fiscale – cele amplasate la intrarea în țară.

Potrivit experților CNA, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice și crează incertitudini, inclusiv apariția riscurilor de corupție. Astfel, proiectul expertizat prevede că, mărfurile livrate în magazinele, barurile și restaurantele duty-free, amplasate în zona plecării de pe teritoriul țării, vor beneficia de anumite facilități fiscale și vamale.

Totodată, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și accizelor pentru produsele petroliere comercializate în zona de control vamal. Prin document se introduce expres mențiunea că mărfurile comercializate în aceste zone sunt scutite de achitarea TVA și accize doar în cele amplasate la ieșire din țară.

Documentul a fost votat deja în primă lectură. Se preconizează ca interdicțiile să fie aplicate din întâi august. Amintim că, o încercare de a ”interzice” magazinele duty-free a avut loc și în anul 2017, dar fără succes. Atunci, prevederea venea în condiţiile în care, în Uniunea Europeană nu ar exista magazine duty-free în punctele vamale terestre, ci doar în aeroporturi. Acest lucru însă, contravine cu realitatea.

În Grecia, de exemplu, o companie care are în exclusivitate dreptul la comerțul fără taxe vamale deține peste 100 de magazine duty-free în toată Grecia. Dintre care aproape 20 în aeroporturi și câte 11 în punctele de frontieră și în porturi. Iar în Rusia, magazine duty-free se află în toate punctele de control aerian, maritim și fluvial de-a lungul frontierei de stat a Rusiei.

Autor: tvc.md
12.07.2019 Actual
972
0

Comentarii 0