Sursa imagine: ipn.md

Creștinii ortodocși intră de astăzi în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Creştinii ortodocşi intră de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cunoscut în popor şi ca postul „Sâmpetru”. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, şi durează până în 12 iulie, când sunt sărbătoriţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, scrie IPN.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, ţinând de la două la nouă săptămâni, în funcţie de data Sfintelor Paşti. Acesta este un post uşor. În fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei. Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi legume cu untdelemn şi vin. Şi în caz de hramul Bisericii, se dă dezlegare la peşte.
 
Biserica îndeamnă creştinii să postească şi trupeşte, dar şi spiritual. Acest post, ca şi celelalte de peste an, e un prilej de înălţare a sufletului. Enoriaşii sunt îndemnaţi să se roage mai mult, să se pocăiască, să se spovedească şi să se împărtăşească din trupul şi sângele lui Hristos spre iertarea păcatelor.
 
Pe întreaga durată a acestui post, ca şi în cazul celorlalte posturi de peste an, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile.
 
Dacă praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care întotdeauna se celebrează pe 12 iulie, cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.
Autor: IPN
24.06.2019 Actual
511
0

Comentarii 0