Sursa imagine: trm.md

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Mare

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 16 iunie, Duminica Mare, numită şi Rusaliile. Duminica Mare este o sărbătoare închinată vegetaţiei pământului, naturii dătătoare de viaţă. Pentru biserica creştină Duminica Mare sau Troiţa înseamnă Pogorârea Sfântului Duh, eveniment ce a avut loc la 50 de zile după Paşti, notează trm.md.

Caracteristic pentru Duminica Mare este împodobirea cu rămurele verzi de tei, salcie, nuc, frasin, scumpie a stâlpilor de la porţi, uşilor şi ferestrelor casei şi la icoane.
 
Se mai păstrează tradiţia ca în această zi copiii să fie trimişi să adune flori de corovatic, cimbrişor, care sunt aşternute în toată casa. Unele crenguţe sunt duse la biserică şi sfinţite, după care se păstrează cu mare grijă la icoane, de unde sunt luate şi aruncate în curte mai ales atunci când plouă cu grindină. Prin urmare, împodobirea gospodăriilor cu verdeaţă (frunzari) simbolizează fertilitatea plantelor şi vatra satului şi a fiecărei gospodării în parte contra Rusaliilor, scrie moldovenii.md.
 
De asemenea, în această zi, în unele sate se obişnuieşte curăţatul fântânilor şi izvoarelor. Acest obicei se consemna, după Sfânta Treime, la înflorirea trandafirilor (Rosa) şi se numea Rosalia. De aici şi provine tradiţia curăţirii fântânilor şi a izvoarelor - ca o chemare la reînnoire, la puritate odată cu Coborârea Duhului Sfânt.
 
O altă caracteristicile de bază a acestei duminici este pomenirea morţilor la biserică.
Autor: trm.md
16.06.2019 Actual
535
0

Comentarii 0