Sursa imagine: moldpres.md

Cel puțin 10 moldoveni mor, anual, din cauza intoxicațiilor alimentare

În Republica Moldova se înregistrează, anual, circa 18-20 mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv în jur de 10 decese. Datele au fost făcute publice în contextul marcării la 7 iunie a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, comunică MOLDPRES.

Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ anunţă că, în ţara noastră, în special în perioada verii, anual izbucnesc peste 20 de focare epidemice cu implicarea unui număr de până la 300 de bolnavi. Cele mai frecvente maladii diareice întâlnite în R. Moldova sunt Salmonella, Campylobacter și Escherichia coli enterohemoragică.
 
Conform sursei citate, o mare parte din bolile diareice sunt provocate de alimente contaminate, dar şi de procesul precar de pregătire a hranei.
 
„În domeniul siguranței alimentare, în Republica Moldova o problemă esențială o constituie organizarea alimentației copiilor. O atenție sporită se acordă comportamentului alimentar, care se formează în familie și continuă în instituțiile de educație. Un pericol iminent pentru sănătatea copiilor îl prezintă consumul alimentelor nesănătoase – cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi precum dulciurile, fast-food-urile, sticksurile, snacksurile, alunele, pesmeţii. Pe parcursul vieții, acestea ar putea favoriza hipercolesteremia, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, osteoporoza şi cancerul”, a menţionat pentru agenţie Olesea Croitor, şef al Serviciului informare și comunicare al ANSP.
 
Datele prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii denotă că alimentele contaminate cu bacterii periculoase, virusuri, paraziți sau substanțe chimice provoacă peste 200 de boli – de la diaree la cancere; anual, de maladii diareice se îmbolnăvesc circa 600 milioane de oameni (sau o persoană din zece).
Autor: Moldpres
07.06.2019 Actual
632
0

Comentarii 0